Το επικρατέστερο όνομα των Σκοπίων σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά

Την πεποίθηση του ότι μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα –Ζάεβ, έγινε το αποφασιστικό βήμα, για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κότζιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στο kontra Chanel: τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα

προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α' ΠΠ... Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».

Το ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να λύνουμε τα προβλήματα, όχι να μένουμε αδρανείς και με τα προβλήματα σε εκκρεμότητα -ΥΠΕΞ @NikosKotzias στο @KontraChannel pic.twitter.com/Si4HwmuRJT

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 11, 2018

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;... Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη»..

Τα προβλήματα με την πΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία -ΥΠΕΞ @NikosKotzias στο @KontraChannel

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 11, 2018

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Θέλουμε μια βιώσιμη μέσα στο χρόνο συμφωνία με την πΓΔΜ μέσω της οποίας θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές -ΥΠΕΞ @NikosKotzias στο @KontraChannel pic.twitter.com/btpPT2Cpyh

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 11, 2018

Στο ονοματολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλέίσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυποιυργών, καθώς ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες και οι πληροφορίες θέλουν τα Σκόπια να προτιμούν το Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικά με την ένταση που καλλιεργείται από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, ως πρόβλημα και στην αντιπολίτευσή της, υπενθυμίζοντας ότι και την ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου την ξεκίνησε η αντιπολίτευση.

Επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, και ιδιαίτερα στη δύση, έχουν την απορία και περιμένουν να δουν που ακριβώς πηγαίνει η Τουρκία από το είδος του αποτελέσματος στις εκλογές "διότι από αυτό θα εξαρτηθεί η σταθερότητα της Τουρκίας αλλά και πόσο εκνευρισμένοι θα είναι οι πιθανοί νικητές", όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι στις λεκτικές προκλήσεις της Τουρκίας ο ίδιος δεν απαντά καθώς "η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της γιατί είμαστε σοβαροί, νηφάλιοι και υπομονετικοί". "Δεν είμαστε κοκοράκια για να τσακωνόμαστε" πρόσθεσε και συμπλήρωσε: "Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετράει τα λόγια του όσον αφορά τρίτες χώρες. Εγώ ελπίζω να λειτουργήσει η δημοκρατία στην Τουρκία, να έχουμε πραγματικά δημοκρατικά εκλογές, να εκλέξει αυτόν που προτιμάει ο τουρκικός λαός και να επιδείξουν αυτοί που θα εκλεγούν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νηφαλιότητα και ηρεμία και να πάψουν οι εκδηλώσεις που προκαλούν την ανησυχία, την νευρικότητα και τον αναθεωρητισμό τους".

Skai.gr/AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα