Το Ευρωκοινοβούλιο καθυστερεί έγκριση προϋπολογισμού 2020 για Frontex

Με εξαίρεση τον οργανισμό συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών οργάνων για το 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 8 αποχές, το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει τον οργανισμό ελέγχου των Ευρωπαϊκών συνόρων Frontex από την διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού

του 2020.

Ως αιτιολόγηση, οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου, καθώς και τις εν εξελίξει έρευνες της OLAF για την καταπολέμηση της απάτης, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων μεταναστών. Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν έχουν δει την πλήρη έκθεση έρευνας και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση.

Ο εισηγητής Tomáš Zdechovský, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι «ο Frontex λειτουργεί υπό δύσκολες συνθήκες και ο ενισχυμένος ρόλος του συνεπάγεται ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση και μεγαλύτερη λογοδοσία. Αν και ο Οργανισμός σημείωσε πρόοδο το τελευταίο έτος, επί του παρόντος δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες ώστε να λάβουμε τεκμηριωμένη απόφαση για τη χορήγηση απαλλαγής. Ως εκ τούτου, η απόφαση αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2022».

Εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν με 333 ψήφους υπέρ, 291 κατά και 8 αποχές να χορηγήσουν απαλλαγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο, στο συνοδευτικό ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 46 αποχές, οι Ευρωβουλευτές ζητούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιλύσει ορισμένα ζητήματα δεοντολογίας και δημοσιονομικής διαχείρισης στα οποία εμπλέκονται τα μέλη και ο Πρόεδρος του και έχουν βλάψει τη φήμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την αμεροληψία του. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σχετικά με την απαλλαγή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2020 θα είναι διαθέσιμο εδώ (4.05.2022.).

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Επιτροπής συνολικού ύψους 173,3 δισ. ευρώ για το 2020, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των γενικών δαπανών της ΕΕ.

Σε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 175 κατά, και 17 αποχές, οι Ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι, όταν διατέθηκαν 34,2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της πανδημίας το 2020, οι κανόνες για την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ από τα κράτη μέλη χαλάρωσαν για την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η κίνηση αυτή αύξησε τον κίνδυνο αδιαφανών διαδικασιών, κατάχρησης και απάτης, όπως είναι για παράδειγμα οι ήδη καταγεγραμμένες εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την προμήθεια ορισμένων ειδών εξοπλισμού υγείας και ασφάλειας και οι ψευδείς προσφορές εμβολίων.

Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν εκτίμηση των κινδύνων και τη δημιουργία ενός πίνακα αποτελεσμάτων για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των δαπανών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταχρήσεις.

Επίσης, κάλεσαν εκ νέου για τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού ενιαίου συστήματος υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης που θα αφορά όλους τους δικαιούχους ευρωπαϊκών κονδυλίων από όλα τα προγράμματα της ΕΕ, ώστε να προλαμβάνεται η κατάχρησή τους, η απάτη, οι συγκρούσεις συμφερόντων, η διπλή χρηματοδότηση και άλλα συστημικά προβλήματα. Παράλληλα, επιθυμούν μια ενιαία βάση δεδομένων με τους δικαιούχους όλων των κονδυλίων της ΕΕ από όλα τα προγράμματα.

Όσον αφορά άλλα όργανα της ΕΕ, με 429 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 46 αποχές οι Ευρωβουλευτές ανέβαλαν την απόφαση απαλλαγής για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επισημαίνοντας την αργή εφαρμογή των συμφωνιών διακανονισμού με θύμα ηθικής παρενόχλησης και τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνιών διακανονισμού με δύο άλλα θύματα σοβαρών παραπτωμάτων.

Επίσης, όπως συμβαίνει για πάνω από μια δεκαετία, το Κοινοβούλιο ανέβαλε την απαλλαγή για το Συμβούλιο, το οποίο επιμένει να μην συνεργάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαχείριση των προϋπολογισμών όλων των άλλων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ για το 2020.

Τα όργανα της ΕΕ, των οποίων η απαλλαγή αναβλήθηκε, πρέπει τώρα να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές, πριν από τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα