Το ευρωκοινοβούλιο μιλά για το Brexit

Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα, στο οποίο επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στη θέση της ΕΕ και δηλώνουν ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης που δεν περιλαμβάνει μηχανισμό ασφαλείας για την Ιρλανδία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε ότι «ο κίνδυνος για έξοδο χωρίς συμφωνία παραμένει υπαρκτός και αν πραγματοποιηθεί θα είναι επειδή το αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση και δεν θα είναι ποτέ από επιλογή της ΕΕ. Για αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι καλύτερο να συγκεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε

για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, που να είναι επιθυμητό και δυνατό». 

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε φυσικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και θέλουμε να διασφαλίσουμε την οικονομία ολόκληρου του νησιού».

Στη συνέχεια ανέπτυξαν τις θέσεις του οι επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων. 

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ είπε ότι «σήμερα δεν είναι η Βρετανία που αποχωρεί από την ΕΕ, είναι οι δουλειές και οι επιχειρήσεις που αποχωρούν από τη Βρετανία. Το ένα τρίτο των βρετανικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν ή έχουν ήδη φύγει από εκεί».

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ιράτχε Γκαρσία Πέρες υπογράμμισε ότι «οι πολίτες δεν θα πρέπει ποτέ να πληρώσουν το τίμημα για τα λάθη των πολιτικών τους».  

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις, Γκι Φερχόφστατ, είπε ότι «αυτό το Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί ποτέ μια συμφωνία που θα παρέχει στη Βρετανία όλα τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, με μηδενικούς δασμούς, που δεν θα ευθυγραμμίζεται με τα οικολογικά και κοινωνικά μας πρότυπα. Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε μια Σιγκαπούρη από τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ». 

Ο  επικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς σημείωσε ότι «Δεν επιλέξαμε το Brexit αλλά σεβόμαστε την επιλογή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στη Βρετανία». 

Ο  επικεφαλής των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών, Τζέφρι Βαν Όρντεν, ζήτησε να υπάρχει «ευελιξία και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές». 

Ο Μάρτιν Σίντερβαν από την πολιτική ομάδα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», δήλωσε «οι εργάτες και οι συνταξιούχοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Αυτή η πολιτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε του Βρετανών ούτε των Ευρωπαίων πολιτών».

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει φωνή, παρεμβαίνει στα μεγάλα ζητηματα που αφορούν ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ μιλά την ίδια γλώσσα στους Βρετανούς! 

Keywords
Τυχαία Θέματα