Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής στις 3 Μαρτίου 2021 είναι «Φροντίδα Ακοής για Όλους! Ανιχνεύουμε, Παρεμβαίνουμε, Επικοινωνούμε».

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στηρίζει ενεργά και συνεισφέρει στις προσπάθειες για εντοπισμό, πρόληψη, και παρέμβαση στην απώλεια ακοής μέσω της κλινικής και ερευνητικής δραστηριότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού του, των προγραμμάτων Λογοθεραπείας και Λογοπαθολογίας, του ερευνητικού Κέντρου iCommunicate, και της Κλινικής Λόγου, Ομιλίας, και Ακοής του πανεπιστημίου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

στηρίζει ενεργά το Παγκύπριο Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών με συμβουλευτική και διερευνητική εμπειρογνωμοσύνη, από την σύλληψη και το σχεδιασμό ως την συνεχή ποιοτική υλοποίηση από το 2004, έτσι ώστε να γίνεται  έγκαιρος εντοπισμός νεογνών με απώλεια ακοής στην Κύπρο (https://www.cpp.org.cy/en/page/anixneutiko-programma-akois-neognon).

Η ενεργή συμμετοχή ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon2020 SENSE Cog (https://www.sense-cog.eu/) τοποθετεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην πρωτοπορία της διεθνούς κλινικής πρακτικής για άτομα τρίτης ηλικίας με βαρηκοΐα και άνοια. 

Η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται επιδρά καταστροφικά στην γλωσσική ανάπτυξη, την επικοινωνία, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πρόοδο, και την κοινωνική συμμετοχή και ευημερία του ατόμου.  Η βαρηκοΐα είναι σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς:

466 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απώλεια ακοής, 34 εκατομμύρια από αυτούς είναι παιδιά. Έως το 2050, πάνω από 900 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από βαρηκοΐα.Η πρόληψη μπορεί να μειώσει κατά 60% το ποσοστό παιδιών με βαρηκοΐα.1,1 δισεκατομμύρια νέοι (12-35 ετών) διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω έκθεσης σε θόρυβο αναψυχής.Η προστασία της ακοής από εργασιακή και ψυχαγωγική έκθεση σε θόρυβο μπορεί να μειώσει σημαντικά την επίπτωση της βαρηκοΐας στους ενήλικεςΗ απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται κοστίζει 750 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ.Ο έγκαιρος εντοπισμός, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, κοχλιακών εμφυτευμάτων και βοηθητικών συσκευών, και  η εκπαιδευτική και κοινωνική υποστήριξη βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την κοινωνική, ακαδημαϊκή, και εργασιακή ένταξη των ατόμων με βαρηκοΐα.
Keywords
Τυχαία Θέματα