Το φόρουμ του Νταβός και η "4η βιομηχανική επανάσταση"

Ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρευστότητας του γεωπολιτικού και κατ’ επέκταση οικονομικού περιβάλλοντος αποκτά η φετινή σύναξη στο Νταβός της Ελβετίας στα πλαίσια του World Economic Forum στις 20-23 Ιανουαρίου. Η 46η συνάντηση, θα έχει στο επίκεντρο θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και βεβαίως την ασφάλεια, ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει έντονα. Το WEF είναι τα τελευταία χρόνια κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό

φόρουμ στο οποίο καθορίζονται πάρα πολλά σε ότι αφορά τις προτεραιότητες χωρών, οργανισμών και ομίλων κυρίως σε συλλογικό επίπεδο.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Φέτος θα συμμετέχουν συνολικά 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 2500 επικεφαλής και σημαίνουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Τα θέματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν μεταξύ άλλων είναι η ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές και η «νέα νόρμα» της παγκόσμιας ανάπτυξης και των τιμών των εμπορευμάτων.

«Στόχος του φετινού φόρουμ είναι να γίνουν κατανοητές οι ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται και που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ουσία της ανθρώπινης φύσης και της ταυτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του WEF, εστιάζοντας στην από κοινού αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Μεταξύ των ομιλητών για θέματα ασφάλειας θα είναι ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Haidar Abadi, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μάλι Boubacar Keita, ο Πρωθυπουργός της Τυνησίας Mohammad Ashraf Ghani και άλλοι. Από τον καλλιτεχνικό κόσμο το παρών του θα δώσει ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio, η καλλιτέχνιδα Olafur Eliason, και ο μουσικός will.i.am. Εκεί θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του συγκροτήματος U2, γνωστός σε όλους ως Bono.

Καμπανάκι κινδύνου από τον γνωστό Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του WEF, ο γνωστός σε εμάς ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, ο οποίος είναι επικεφαλής των Γεωπολιτικών Θεμάτων και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του WEF, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι αν δεν αντιμετωπιστούν συλλογικά και αποφασιστικά οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στο γεωπολιτικό περιβάλλον τότε ο κόσμος απειλείται από εξάπλωση του χάους και ενδεχόμενες διακρατικές συγκρούσεις.

Όπως εξηγεί, οι συγκρούσεις που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στη Συρία και στο Ιράκ, αποδεικνύουν πόσο πολύ άλλαξαν τα πράγματα από την άποψη ότι η πρώτη γραμμή δεν είναι απαραίτητα οι χώρες αυτές, καθώς η τρομοκρατία χτυπά παντού. Αξίζει να σημειωθεί προσθέτει ότι σε αυτές τις συγκρούσεις συμμετέχουν μαχητές από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

«Η γοητεία του να ενταχθεί κάποιος στη μάχη, για ιδελογικούς ή προσωπικούς λόγους, είναι ένα κλικ μακριά από τον υπολογιστή ενός εφήβου σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα και αμφισβητούνται από καλά οργανωμένες παράνομες ριζοσπαστικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος διπλωμάτης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι το World Economic Forum του Νταβός είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα οικονομικό φόρουμ, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση

Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται ενώπιον σημαντικών διλημμάτων σε σχέση με το πώς προχωρά και αναπτύσσεται οικονομικά αλλά και τεχνολογικά. Πλέον όλοι μιλούν για την 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας. «Η αλλαγή που θα βιώσουμε θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζουμε πώς αυτό θα γίνει στην πράξη όμως θα χρειαστεί η συνεργασία μετόχων, πολιτικής, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αδημαϊκής κοινότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα του WEF.

Μάλιστα προκειμένου να εξηγήσει καλύτερα τον όρο, τονίζει ότι η πρώτη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποιούσε το νερό και τον ατμό για να μηχανοποιήσει την παραγωγή. Η δεύτερη επανάσταση, την ηλεκτρική ενέργεια για να δημιουργήσει μαζική παραγωγή και η τρίτη τα ηλεκτρονικά και τους υπολογιστές για να αυτοματοποιήσει την παραγωγή.

«Η τέταρτη χτίζει στα θεμέλια της τρίτης, είναι η ψηφιακή επανάσταση η οποία υπάρχει από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Χαρακτηρίζεται από μια σύνθεση τεχνολογιών η οποία συνδέει τις γραμμές που ενώνουν τις φυσικές, ψηφιακές και βιολογικές δυνατότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η διοργάνωση του πρώτου WEF

Τέλος για λόγους γενικών γνώσεων, το WEF, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 με διοργανωτή τον Klaus Scwab, ένα Γερμανό ακαδημαϊκό, με το όνομα European Management Forum. To 1987 ονομάστηκε σε World Economic Forum αποκτώντας έτσι παγκόσμια διάσταση. Στην πρώτη συνάντηση είχαν προσκληθεί συνολικά 444 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών.

zannettos@sigmalive.com

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα