«Το φορτίο σιτηρών πλοίου που έδεσε στην Τρίπολη δεν έχει κλαπεί από Ουκρανία»

Στέλεχος μιας εμπορικής εταιρίας με έδρα την Τουρκία αρνήθηκε σήμερα πως ένα φορτίο σιτηρών που βρίσκεται πάνω σε πλοίο που έδεσε σε λιμάνι του Λιβάνου έχει κλαπεί από την Ουκρανία, λέγοντας πως η προέλευση των αλεύρων ήταν η Ρωσία.

Το στέλεχος της Loyal Agro Co LTD, που αρνήθηκε να πει το όνομά του, δήλωσε στο Reuters πως η εταιρία θέλησε να εισαγάγει 5.000 τόνους αλεύρων που μεταφέρει το πλοίο για τον Λίβανο ώστε να το πουλήσει σε ιδιώτες αγοραστές

και όχι στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Το Reuters δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λιβάνου για σχόλια.

Η ουκρανική πρεσβεία στον Λίβανο δήλωσε στο Reuters πως ένα συριακό πλοίο, που υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ, έδεσε στο λιμάνι της Τρίπολης (βόρεια) "μεταφέροντας 5.000 τόνους κριθαριού και 5.000 τόνους αλεύρων που υποψιαζόμαστε πως έχουν κλαπεί από ουκρανικές αποθήκες".

Η ρωσική πρεσβεία δήλωσε πως δεν έχει "πληροφόρηση για το συριακό σκάφος ή για ένα φορτίο που μεταφέρθηκε στον Λίβανο από ιδιωτική εταιρία".

Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν τις ουκρανικές κατηγορίες για κλοπή ουκρανικών σιτηρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, είπε πως έχει λάβει "ορισμένες διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις" από δυτικές χώρες μετά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης, σύμφωνα με τουίτ από τον λογαριασμό του υπουργού.

Το στέλεχος της εταιρίας είπε πως το φορτίο δεν έχει εκφορτωθεί και τα τελωνεία της χώρας δεν έχουν δώσει ακόμη άδεια εισαγωγής, καθώς ερευνούν τις ουκρανικές καταγγελίες ότι η Ρωσία έχει κλέψει το αλεύρι από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα.

Το στέλεχος της εταιρίας είπε πως η εταιρία έδωσε στα λιβανικά τελωνεία έγγραφα που δείχνουν πως η προέλευση του φορτίου είναι νόμιμη.

Αξιωματούχος των τελωνείων και ναυτιλιακή πηγή δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters πως το λιμάνι της Τρίπολης δεν επέτρεψε την εκφόρτωση του φορτίου λόγω υποψιών ότι μετέφερε προϊόντα που μπορεί να έχουν κλαπεί.

Το στέλεχος της εταιρίας είπε πως το φορτίο, συνολικά περίπου 8.000 τόνοι αλεύρων και 1.700 τόνοι κριθαριού, είχε αρχικό προορισμό τη Συρία αλλά η εταιρία αποφάσισε να ξεφορτώσει 5.000 τόνους αλεύρων στον Λίβανο, που αντιμετωπίζει ελλείψεις ψωμιού, οι οποίες οφείλονται σε μια τριετή οικονομική κρίση.

Το υπόλοιπο φορτίο επρόκειτο να εκφορτωθεί σε συριακό λιμάνι, είπε.

Το στέλεχος της εταιρίας είπε πως το αλεύρι θα μπορούσε να πουληθεί στην τιμή των 620-650 αμερικανικών δολαρίων στον Λίβανο, ενώ στη Συρία ένας τόνος θα πωλούνταν έναντι 600 δολαρίων.

Ο Λίβανος εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών του από την Ουκρανία, όμως οι μεταφορές αυτές έχουν διαταραχθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας και του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τα οποία η Ουκρανία εξήγαγε τα προϊόντα της.

Η Ουκρανία επανέλαβε τις νόμιμες εξαγωγές σιτηρών στον Λίβανο στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία και τον επικεφαλής της ένωσης μύλων του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα