«Το γένος των Ρωμιών δέχθηκε δεινά αλλά ανέδειξε μάρτυρες αγίους και ήρωες»

Το γένος των Ρωμιών δέχθηκε δεινά αλλά ανέδειξε μάρτυρες, αγίους και  ήρωες από κάθε κοινωνική τάξη, ανέφερε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την ιστορική του πορεία και τον αγώνα του υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο Παραλίμνι η ένατη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Συνέλευση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα «Ελληνισμός – Ξεριζωμός. Μικρά Ασία – Κύπρος.

Προστίθεται

ότι «η Συνέλευση είχε και επετειακό χαρακτήρα, αφού φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ανασύσταση, το 2007, της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το έτος 2007. Έκτοτε, και με την εγκατάσταση της Μητρόπολης στην προσωρινή έδρα της στο Παραλίμνι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκαν ήταν η σύνδεση των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο».

Η Συνέλευση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Στην εισαγωγική του ομιλία «ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Ο βρυχηθμός του εκπνέοντος θηρίου. Οι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των αρχόντων του αιώνος τούτου». Ο Μητροπολίτης, συνδέοντας τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 με αυτά της τουρκικής εισβολής του 1974, έκανε αναφορές σε γενοκτονίες και διωγμούς του χριστιανισμού, παραβάλλοντας και χωρία από την Καινή Διαθήκη».

Σημείωσε πως «το γένος των Ρωμιών δέχθηκε όλα αυτά τα δεινά, ανέδειξε όμως  μάρτυρες, αγίους, ήρωες από κάθε κοινωνική τάξη. Γι’ αυτό και φανερώνει τις ψυχικές δυνάμεις και αντιστάσεις του για να συνεχίσει την ιστορική πορεία του και τον αγώνα του υπέρ πίστεως και πατρίδος», είπε, και αναφέρθηκε «στις προσπάθειες διατήρησης και συντήρησης των αγιασμάτων της πίστης μας στις κατεχόμενες ενορίες της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου».

Κύριος ομιλητής στη Συνέλευση ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συγγραφέας και αναλυτής διεθνών θεμάτων και διεθνούς επικαιρότητας.

Ο Καθηγητής Καιρίδης «ανέπτυξε το θέμα «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο Ελληνισμός σήμερα, στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Θράκη» και στην εισήγηση του τόνισε την ανάγκη για αναστοχασμό, συνοψίζοντας διδάγματα του παρελθόντος και αφήνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. «Η Εκκλησία Κύπρου είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που ανάγει την ιστορία της στη Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Με την καθοδήγηση εμπνευσμένων Ιεραρχών, θα μπορέσει ο λαός να βρει την λύτρωση και να ευτυχήσει ειρηνικά» ανέφερε.

Στο πλαίσιο της 9ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης παρουσιάστηκε, στη φυσική της μορφή και ως σύντομη ταινία, η φωτογραφική έκθεση «Μνήμες ρωμιοσύνης – πληγές ξεριζωμού. Παράλληλα», από την Δρα Χριστίνα Κάκκουρα, Εκτελεστική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τους προσεχείς μήνες στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωμιών,romion