Το γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag) υπερψήφισε κοινή πρόταση ψηφίσματος των Χριστιανοδημοκρατών και των κυβερνώντων κομμάτων υπέρ της προμήθειας βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Με μεγάλη πλειοψηφία 586 ψήφων, οι Βουλευτές κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατόν, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία και επίσης να επεκτείνει την παράδοση βαρέων όπλων και πολύπλοκων συστημάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο της αναπλήρωσης των συστημάτων που θα δοθούν από άλλες χώρες,

χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της Γερμανίας να συνεισφέρει στην υπεράσπιση της Συμμαχίας».

Από την άλλη πλευρά, 100 Βουλευτές καταψήφισαν και επτά απείχαν της διαδικασίας. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έλαβε επίσης τη ρητή υποστήριξη της Βουλής για όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της βοήθειας στην έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και στην αναδιάρθρωση των υποδομών της Γερμανίας, ώστε να μην εξαρτάται πλέον από την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία.

«Το Bundestag καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και επιχειρεί να καταστρέψει οριστικά την ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Κατά τη συζήτηση σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς επιτέθηκε με δριμύτητα στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD).

Ο Σολτς απέφευγε επί εβδομάδες τη συζήτηση για τις παραδόσεις όπλων και εμφανίστηκε ιδιαίτερα διστακτικός, είπε ο Mερτς. Η συμπεριφορά του Καγκελαρίου δεν ήταν σε καμία περίπτωση συνετή: «Ήταν διστακτική, ήταν αναβλητική, ήταν δειλή», σημείωσε. 

Επέκρινε επίσης τη μεταχείριση που επεφύλαξε ο Όλαφ Σολτς στους εσωκομματικούς επικριτές της πολιτικής του έναντι της Ουκρανίας. Το γεγονός ότι ο Καγκελάριος αποκάλεσε τους επικεφαλής των Επιτροπών του Bundestag για την Άμυνα, την Εξωτερική Πολιτική και τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις «αγόρια και κορίτσια» επειδή ζήτησαν την παράδοση βαρέων όπλων είναι εντελώς απαράδεκτο, τόνισε ο επικεφαλής του CDU. Αυτή η χρήση της γλώσσας είναι «μάλλον ένδειξη ανασφάλειας και αδυναμίας» και όχι ηγεσίας.

Μετά από διαμάχη ημερών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μόλις χθες στην κατάθεση κοινού σχεδίου ψηφίσματος. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Μπρίτα Χάσελμαν, δήλωσε στην αρχή της 80λεπτης συζήτησης ότι η Ουκρανία έχει «απεριόριστο δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Η Γερμανία δεν θέλει να γίνει αντιμαχόμενο μέρος στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα στην επιτιθέμενη Ρωσία χωρίς προστασία. Γι’ αυτό και η Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθεί και με παραδόσεις όπλων.

Η ε/φ FAZ με τίτλο «Χριστιανοδημοκράτες και συμπολίτευση συμφωνούν επί της παροχής όπλων» σημειώνει πως η συμφωνία επήλθε αφότου ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίστηκε πρόθυμος να αλλάξει τη διατύπωση σχετικά με το Ειδικό Ταμείο του ομοσπονδιακού στρατού, το οποίο θα περιέχει 100 δις Ευρώ επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από την ανάληψη χρέους. Το Ταμείο προϋποθέτει την τροποποίηση του γερμανικού Συντάγματος, η οποία εξετάστηκε εχθές σε πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξήγησε τους λόγους για την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να παράσχει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Marder. Καμία άλλη χώρα δεν στέλνει τέτοια οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. «Οι παραδόσεις μας συμβαδίζουν με αυτές των άλλων χωρών», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την απόφαση να δοθεί στην Ουκρανία το αντιαεροπορικό άρμα μάχης Gepard. «Ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης», δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο η Κάτια Μαστ, Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεδομένου ότι η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με τα συμμαχικά κράτη και ότι το Gepard είναι ένα αμυντικό όπλο, δεν προκύπτει αντίθεση με τις αρχές που ίσχυαν μέχρι τώρα, τόνισε η Mαστ. Λίγο πριν ο ΓΓ των Σοσιαλδημοκρατών Κέβιν Κιούνερτ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παραδόσεων τανκς στην Ουκρανία, καθώς η Γερμανία «δεν έχει την πρόθεση να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς συνεννόηση με τους συμμάχους».

Διαβάστε επίσης 

ΝΑΤΟ: Έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία για χρόνια στο πόλεμο εναντίον Ρωσίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα