«Το καμάρι της Μεσογείου» μπάταρε

Οικονομικό ναυάγιο για το πλοίο ro-ro "Ada 74" (σ.σ. Νήσος 74), το οποίο αγοράστηκε πριν από ένα χρόνο για λογαριασμό του ψευδοκράτους και παραδόθηκε πέρυσι με ειδική τελετή στη Μερσίνα.

Το πλοίο ro-ro "Ada 74" (Νήσος 74), το οποίο αγοράστηκε πριν από ένα χρόνο για λογαριασμό τουρκοκυπριακής ναυτιλιακής εταιρείας, στην οποία η Τουρκία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο του 51%, τίθεται πάλι προς πώληση. Το Ada 74 είχε παραδοθεί πέρυσι με ειδική τελετή στη Μερσίνα, και είχε προβληθεί ως «το καμάρι της ΤΔΒΚ

στη Μεσόγειο’.

Ο τουρκικός Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων κατέβαλε 6 εκατομμύρια δολάρια για το πλοίο, αλλά ο επιθυμητός στόχος της απόσβεσης δεν επιτεύχθηκε μέσα σε ένα χρόνο και το Ada 74, αναζητά τώρα νέο αγοραστή. Παρά τις αρχικές προσδοκίες, το πλοίο αποδείχθηκε οικονομικά ασύμφορο, με την «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» να αναγνωρίζει ότι δεν μπορούσε να αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη. Το πλοίο, που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αμμοχώστου για μήνες, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 400 επιβάτες, 15 φορτηγά και 25 μικρά οχήματα.

Μεγάλες προσδοκίες, χωρίς business plan

Πριν από ένα χρόνο, στην τελετή στην Αμμόχωστο, ο Τ/Κ ηγέτης είχε δηλώσει μάλιστα ότι το πλοίο αυτό θα τίθεντο στην υπηρεσία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ είχε υποστηρίξει ότι "οι θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ θα είναι ποιοτικότερες και ταχύτερες με αυτό το πλοίο" και ότι το Ada 74 θα συμβάλει σημαντικά στον τουρισμό, τον ιδιωτικό τομέα, τις μεταφορές και την οικονομία των Κατεχομένων.

Αντίστοιχα ο Μετίν Φεϊζίογλου, πρέσβης της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, είχε δηλώσει ότι το πλοίο αυτό είναι "η ατσάλινη ενσάρκωση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας για την εθνική της υπόθεση, την Κύπρο».

‘Καβγάς’ στα Κατεχόμενα

Ο λεγόμενος «υπουργός Μεταφορών» του ψευδοκράτους, Ερχάν Αρικλί, πέταξε το μπαλάκι στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν ήταν δική τους επιλογή και ότι "δεν πληρώσαμε ούτε μια δεκάρα".

Σε απάντηση η τ/κ «αντιπολίτευση» δήλωσε ότι τα χρήματα από τις τσέπες του τουρκικού λαού σπαταλούνται σε κοντόφθαλμα έργα.

Ο Αρικλί απάντησε ότι το πλοίο έκαιγε 7 τόνους καυσίμων και επομένως δεν μπορούσε να ενοικιαστεί.

Πωλείται όπως είναι... χρεωμένο

Το πλοίο Ada 74 αγοράστηκε από την Megamar, μια ιδιωτική εταιρεία στην Τουρκία, από την Ελλάδα, και στη συνέχεια νηολογήθηκε στο όνομα της τουρκοκυπριακής ναυτιλιακής εταιρείας.

Το Ada 74 θα διατεθεί να πωληθεί με δημοπρασία. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα είναι 3 εκατομμύρια 600 χιλιάδες δολάρια και αυτός που θα αγοράσει το πλοίο θα προκαταβάλει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εντός 4 ετών. Υποστηρίζεται ότι το πλοίο έχει χρέη συντήρησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και χρέη καυσίμων και λιμανιών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών.

Το πλοίο, το 51% του οποίου ανήκει στην Τουρκία και το 49% στην ΤΔΒΚ, θα πωληθεί προκειμένου να "διευθετηθούν τα χρέη".

Ο Τ/Κ «υπουργός Μεταφορών» δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία επιθυμεί την πώληση του πλοίου στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Το μέλλον του Ada 74 παραμένει αβέβαιο, ενώ η πώλησή του αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολυτάραχη ιστορία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσογείου,mesogeiou