Το Κυπριακό δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Τραμπ

Σε αχαρτογράφητα νερά η εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ. Δεν αναμένεται άμεσα, διαφοροποίηση στη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, καθώς το ζήτημα αυτό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές του Ντόναλντ Τράμπ. Άνθρωπος - κλειδί ο σύμβουλός του σε θέματα Κυπριακού, Τζόρτζ Παπαδόπουλος.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καμιά εξειδίκευση σε σχέση με εξωτερική

πολιτική, δεν έχουμε ακόμη εικόνα ποιος θα είναι υπουργός εξωτερικών του, το ότι έχει πρόβλημα αποδοχής εντός ρεπουμπλικανικού κόμματος και το ότι δεν είναι κλασικός πολιτικός, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πόσο αβέβαιη είναι η στάση την οποία θα κρατήσει σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού αλλά και των λοιπών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο διεθνολόγος με εξειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, Μιχάλης Κοντός, σημειώνει ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε το Κυπριακό ως προτεραιότητα. Το Κυπριακό θα αντιμετωπιστεί ως μέρος ενός υποσυνόλου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή αλλά και την ενέργεια.

Δεν θα υπάρχει αισθητή διαφορά στη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το Κυπριακό, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρούνα, η πολιτική που θα ακολουθηθεί σε πρώτο στάδιο θα είναι αυτή που θα καθοριστεί από το State Department, πολιτική η οποία δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες διαφορές από όσα ισχύουν και σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναφέρει ο κ.Ζαρούνας, η εμπλοκή αλλά και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί, καθώς ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τράμπ είναι υπέρμαχος του να λύνονται τα ζητήματα σε περιφερειακό επίπεδο. Σε σχέση με το συγκεκριμένο σημείο, ο Μιχάλης Κοντόςυποστηρίζει ότι "απομένει φυσικά να δούμε και στην πράξη πως θα χειριστεί τα ζητήματα, καθώς αντίστοιχες διακηρύξεις και ατζέντα, υποστήριζε ότι είχε και ο Μπους το 2000, ωστόσο στο τέλος ο Μπους αποδείχθηκε ο πιο παρεμβατικός ηγέτης στην ιστορία των ΗΠΑ".

Όπως ο ίδιος ο Ντοναλντ Τράμπ έχει αναφέρει σε δηλώσεις του, η πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής είναι αυτή του μειωμένου ενδιαφέροντος. Υποστηρίζει δηλαδή ότι οι περιφερειακές δυνάμεις, θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κυρίαρχο ρόλο στην επίλυση διαφορών και ζητημάτων. Χαρακτηριστικά, σε αναφορές του για τα δικαιώματα στην Τουρκία, σημείωσε ότι δεν είναι ο αρμόδιος να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς δεν θα επεμβαίνει σε τέτοιας φύσεως θέματα σε ξένες χώρες.

Στο θέμα της Βορείου Κορέας για παράδειγμα, θεωρεί ότι θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά, Κίνα, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, στο θέμα της Συρίας, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιράν, Ρωσία κτλ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι σαφής η εύνοια της οποίας θα τύχει η Τουρκία ως μεγάλη δύναμη στην περιφέρεια. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα εν δυνάμει κίνδυνο και μια αρνητική ενδεχομένως συγκυρία για την Κύπρο.

Η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη, διασυνδέει τη στάση του αυτή, με το να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι, τους οποίους θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό, ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια ακόμα παράμετρος που προσθέτει η κα Συγκρασίτη, είναι αυτή της ενεργότερης εμπλοκής ΝΑΤΟ σε αυτά τα ζητήματα, αντί άμεσης εμπλοκής ΗΠΑ, κάτι που όπως φαίνεται ευνοεί ο Τραμπ.

Ακτίδα φωτός ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος

Ανάμεσα στους συμβούλους του Τράμπ, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ένας Ελληνοαμερικανός ειδικός σε ζητήματα ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού, ως σύμβουλος του Τραμπ. Ο Ελληνοαμερικανός Παπαδόπουλος, ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπέρ της δημιουργίας αγωγού Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και όχι αγωγού διαμέσου Τουρκίας. Ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τη στάση του Τράμπ στο Κυπριακό, καθώς ως σύμβουλός του θα έχει ρόλο. Πηγές αναφέρουν ότι ο Παπαδόπουλος είχε επικοινωνία και επαφή και στο παρελθόν με την Κύπρο για τα θέματα ενέργειας.

Σημαντικό το υπόλοιπο της θητείας Ομπάμα

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει ακόμα μερικούς μήνες διακυβέρνησης, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και καθοριστικοί. Παραδοσιακά, υποστήριξε, οι κυβερνήσεις πριν αποχωρήσουν, εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίλυση ζητημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το συγκεκριμένο στοιχείο, δείχνει την σοβαρότητα και τη σημασία που έχει η συνάντηση Ομπάμα στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να ενδυναμώσουν τις προσπάθειές τους για επέμβαση στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα