Το Κυπριακό ως διέξοδος για τον Ερντογάν

Αναταραχές και προκλήσεις στο Κυπριακό ενδέχεται να φέρει η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ελληνική έκδοση της Huffingtonpost, ο κ. Φίλης αναφέρει ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νιώσει ότι «στριμώχνεται» στο εσωτερικό

μέτωπο και δεχθεί πιέσεις από ομάδες όπως οι κεμαλιστές, με φόβο την αποσταθεροποίηση από την θέση του, ενδέχεται να επιχειρήσει κάποιον αντιπερισπασμό, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο κ. Φίλης, ο Ερντογάν γνωρίζει τους δραματικούς περιορισμούς και τα μεγάλα ρίσκα που συνεπάγεται η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, για αυτό εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό και μάλλον δεν θα είναι κεντρικά σχεδιασμένο από την Άγκυρα.

«Αυτό αφήνει ανοιχτό το σενάριο της προβοκάτσιας ή και του ατυχήματος, λόγω του ότι και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε φάση ανασύνταξης», προσθέτει.

«Επιπρόσθετα στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών έχουμε και το σκέλος Μέση Ανατολή. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει διαχείριση ζημιάς στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και προσπαθεί να βρει κάποιους κοινούς παρονομαστές με ΗΠΑ και Ρωσία γύρω από τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της τουρκικής, πολιτικής, δηλαδή την ανάσχεση των Κούρδων της Συρίας», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, ο Ερντογάν, του οποίου η πολιτική στη Μ. Ανατολή αμφισβητείται από την κεμαλική αντιπολιτευση, «είναι αυτός ο οποίος κατά το δοκούν στρέφεται προς το μέτωπο της Ελλάδας, αναβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τις τουρκικές αξιώσεις και έχει μια σύγκλιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό ως προς τα ζητήματα του Αιγαίου», λέει ο κ. Φίλης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα για τον Ερντογάν δεν αποτελεί «προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αλλά μπορεί να έρθει στο πρώτο πλάνο εξ αντανακλάσεως λόγω της δύσκολης και σύνθετης κατάστασης που η Τουρκία πρέπει να διαχειριστεί στη Μ. Ανατολή».

Keywords
Τυχαία Θέματα