Το Κυπριακό στη δίνη διαφορετικών αναγνώσεων

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατρέπεται, πριν καν αποσταλεί, η απαντητική επιστολή της Λευκωσίας προς τον Μουσταφά Ακιντζί για την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Από τη μία το ΑΚΕΛ,που με επιστολή προς Αναστασιάδη που δημοσιοποίησε, θεωρεί αδήριτη ανάγκη την υποβολή αντιπρότασης που να περιλαμβάνει:   

·   Ετοιμότητα για συνομιλίες βάσει του Πλαισίου Γκουτέρες, από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση σε δύο διαφορετικά

τραπέζια. 

·   Διακήρυξη ότι αν επιτευχθεί η στρατηγική συναντίληψη τότε μπορεί να συζητηθεί η εμπλοκή Τ/κ στα θέματα του φυσικού αερίου. 

·   Επαναβεβαίωση συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ για φυσικούς πόρους.

·   Επαναβεβαίωση σύγκλισης για μία Τ/κ θετική ψήφο στις αποφάσεις Υπουργικού, συμπεριλαμβανομένου των υδρογονανθράκων.

·   Δέσμευση ότι μετά την λύση η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση στην βάση του Δικαίου της Θάλασσας και ανεξαρτήτως κατάληξης θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

·   Αποδοχή δημιουργίας, μετά την λύση Κοινού Ταμείου Υδρογονανθράκων.   

Και από την άλλη, το Προεδρικό που δείχνει να μην συμμερίζεται τη λογική ενός είδους διαπραγμάτευσης μέσω επιστολών. «Στην επιστολή απαντώνται όλες οι αιτιάσεις της Τ/κ πλευράς, γίνεται αναφορά στις συγκλίσεις που καταγράφηκαν στο παρελθόν, αλλά το κυριότερο είναι ότι επεξηγείται λεπτομερώς πως με τις προτάσεις Ακιντζί αναιρούνται όλες αυτές οι συγκλίσεις», αναφέρει συγκεκριμένα.

Η Εζεκία Παπαϊωάννου κτυπά αφενός το καμπανάκι κινδύνου, το Προεδρικό αφετέρου επαναλαμβάνει όλα όσα δηλώνει από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Ειλικρινής βούλησή μας είναι να τερματιστούν οι υφιστάμενες απαράδεκτες συνθήκες αποσταθεροποίησης και απειλών και η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά»    

 Από την άλλη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «Η στείρα άρνηση δεν μπορεί να είναι η καταληκτική μας λέξη. Η παράκληση μας είναι να σκεφτείτε πολύ σοβαρά για το πώς θα απαντήσετε. Η κλεψύδρα δυστυχώς αδειάζει και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για τη χώρα και το λαό μας.»   

Και όλα αυτά ενώ πληροφορίες εντός και εκτός Κύπρου επιμένουν πως το, διαδικαστικού μεν, κρίσιμου δε χαρακτήρα, τετ α τετ Αναστασιάδη – Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το αργότερο τις πρώτες μέρες Αυγούστου.

  Και εκεί, λένε οι πληροφορίες, εστιάζεται όλη η προσοχή γιατί μοιραία, προσθέτουν, η συνάντηση θα κρίνει τις πιθανότητες για μια νέα, άτυπη έστω, διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά.

Για την οποία – ακριβώς λόγω χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών – δεν έχει ακόμη πεισθεί ο Γενικός Γραμματέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα