Το Κυπριακό στο "κυβερνητικό" πρόγραμμα στα κατεχόμενα

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη «βουλή» στα κατεχόμενα το «κυβερνητικό» πρόγραμμα ΚΕΕ-ΔΚ που ανέγνωσε σήμερα στην ολομέλεια ο πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη “βουλή” την ερχόμενη Τετάρτη. Από τις 50 “έδρες” της “βουλής” τα δυο “συγκυβερνώντα” κόμματα έχουν 23 και χρειάζονται ακόμη 3 “έδρες” το λιγότερο. Αναμένεται η στήριξη των ανεξάρτητων “βουλευτών” που είναι τέσσερις.

Διζωνικότητα που θα διασφαλίζει το καθεστώς εγγυήσεων

της Τουρκίας

Κατά την ανάγνωση του “κυβερνητικού” προγράμματος στη “βουλή”, ο κ. Οζγκιουργκιούν έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση τάχιστα των εργασιών για την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία ενώ για το Κυπριακό, σημείωσε ότι στόχος είναι ένας νέος συνεταιρισμός που θα βασίζεται στην ισότητα των δύο συνιστώσων πολιτειών και σε μια διζωνικότητα που δεν θα “νερώνει”, μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία που θα επιτυγχάνει την συνέχιση των ενεργών και έμπρακτων εγγυήσεων της Τουρκίας.

Η “κυβέρνησή” τους, είπε, στηρίζει τις προσπάθειες στο Κυπριακό στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και δεν πρέπει να επιβραβευθεί η πολιτική της ε/κ πλευράς να μεταφερθεί το θέμα στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα είναι, είπε, ενάντια σε αυτό. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συμφωνιών εγγυήσεων λέγοντας ότι μια πιθανή λύση θα πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και η συμφωνία την οποία θα εγκρίνουν οι δύο ηγέτες να τεθεί ταυτόχρονα σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Σε μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που από τα δημοψηφίσματα προκύψει ένα ή και δύο `όχι` τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων τι θα γίνει μετά και να τονισθεί, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και μετά, ότι “δεν θα είμαστε χωρίς εναλλακτική”. Με αυτό, είπε, θέλουν να τονίσουν ότι δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι οι Τ/κ θα είναι δέσμιοι σε μια συμφωνία με τους Ε/κ αλλά θα εξυπηρετηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Ο τ/κ “λαός”, συνέχισε, μαζί με τις εγγυήσεις δίδει μεγάλη σημασία και στο περιουσιακό, το οποίο έχει ενδιαφέρον και για τις δύο κοινότητες, σημειώνοντας ότι η φόρμουλα που θα εξευρεθεί δεν θα πρέπει να θέτει τον έναν έναντι του άλλου και να μην φέρει το ρίσκο να δημιουργήσει νέα αντιπαράθεση. “

Πρέπει να διαφυλαχθεί, με τρόπο που να αρμόζει στις παραμέτρους των ΗΕ, η αρχή της διζωνικότητας και να είναι μια ξεκάθαρη πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία των Τ/κ στο βορρά και των Ε/κ στο νότο. Πρέπει να διαφυλαχθεί σίγουρα η κοινωνικο-οικονομική δομή που έχει δημιουργηθεί για δεκαετίες τώρα και στις δύο πλευρές και πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο οι ρυθμίσεις που θα αναγκάζουν και πάλι τον κόσμο μας να αλλάξει μέρος. Το πρόβλημα, πρέπει να λυθεί κυρίως με μαζικές ανταλλαγές, αποζημιώσεις και περιορισμένες επιστροφές”.

Χαρακτήρισε ευαίσθητο θέμα και το εδαφικό λέγοντας ότι ως μέρος μιας συνολικής λύσης, χάρτης και αριθμοί, θα πρέπει να συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο και να μην ξεφύγει από την αρχή της διζωνικότητας με σεβασμό σε βιώσιμα οικονομικά κριτήρια.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν εξέφρασε στήριξη στα ΜΟΕ ενώ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι η ε/κ πλευρά κάνει σχόλια και ενέργειες που είναι αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων, κάνοντας μνεία στις δηλώσεις περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας , ότι οι εγγυήσεις είναι εκτός εποχής, πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενάντια στις μόνιμες παρεκκλίσεις και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση στο εδαφικό χωρίς ονόματα χωριών και πόλεων και αριθμούς πληθυσμού αλλά και η απόρριψη της εκ περιτροπής προεδρίας και της πολιτικής ισότητας.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, συνεχίζονται και ενώ η τ/κ πλευρά έχει εποικοδομητική στάση, η ε/κ συνεχίζει την δική της αδιάλλακτη στάση. Μίλησε για άδικα εμπάργκο κάτω από τα οποία ζει ο τ/κ “λαός” υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι στο νησί υπάρχουν δύο “κράτη”, δύο “λαοί” και δύο δημοκρατίες, όπως ανέφερε. Παρ` ολα αυτά, συνέχισε, λένε προς τους ίδιους, τη “βουλή” και τον “λαό” ότι εμπιστευόμενοι την στήριξη της μητέρας Τουρκίας “θα επιτύχουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.

Μια χώρα, πρόσθεσε, για να μπορέσει να είναι επιτυχημένη χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία λέγοντας ότι βλέπει τον “λαό” ως μια οντότητα, είτε προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, είτε από διαφορετικές απόψεις.

Θα επιδιώξουν, ανέφερε, την καλυτέρευση του κλίματος επενδύσεων με συνεργασία των αρμοδίων οργανισμών και τμημάτων στη βάση δομικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα και με την έκθεση του “γραφείου” διεύρυνσης των επενδύσεων (YAGA). Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν με το ηλεκτρονικό “κράτος”, θα συρρικνωθούν οι διορισμοί συμβούλων, θα αναδιαμορφωθεί το σύστημα αξιολόγησης, απόδοσης, καταλληλότητας των “δημοσίων” υπαλλήλων και θα συνεχιστεί η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ.

Ανακοίνωσε ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των συνεργατικών ιδρυμάτων, λήψη μέτρων πρόληψης εγκλημάτων, θα δοθεί προσοχή στον αθλητισμό και σε προγράμματα που θα αφορούν τους νέους.

Θα ενισχυθεί και θα αναδομηθεί το “τμήμα” βακούφικων, θα ενισχυθεί ο εκδοτικός τομέας και το “τμήμα” κρατικού προγραμματισμού (το οποίο η Τουρκία μέσω του οικονομικού πρωτοκόλλου θέλει να καταργήσει) ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι θα στηριχθεί με προσωπικό και εξοπλισμό και θα περάσει “νομοθεσία” για τις στατιστικές.

Στόχος της “κυβέρνησης” είπε, η αύξηση των εγχώριων εσόδων και η δημοσιονομική πειθαρχία και για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να μειωθούν τρέχοντα έξοδα και να αυξηθούν τα έσοδα. Ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο με διεύρυνση της οροφής φόρου λαμβάνοντας υπόψιν τον ντε φάκτο πληθυσμό του ψευδοκράτους, αλλά και το γεγονός ότι σε περίπτωση λύσης θα είναι μέρος της ομοσπονδιακής οικονομίας.

Για την εξωτερική πολιτική ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν παρέπεμψε στον Ατατούρκ και στο “ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο” και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία, και άλλες χώρες για την επίτευξη ειρήνης ενώ σημείωσε ότι θα επιδιώξουν την διεύρυνση των σχέσεων με τρίτες χώρες. Στόχος, ανέφερε, να γίνουν μέλος του ΟΙΔ ενώ έκανε λόγο σε ένα καλό επίπεδο που υπάρχει στην ΚΣΣΕ για την επεξήγηση των θέσεων του τ/κ “λαού”.

Το φυσικό αέριο ιδιοκτησία των δύο κοινοτήτων, τόνισε ο Οζγκιουργκιούν

Για το φυσικό αέριο είπε ότι οι φυσικές πηγές ανήκουν και στις δύο κοινότητες και οι συμφωνίες που υπέγραψε η ε/κ πλευρά είναι μονόπλευρες. Είναι αποφασισμένοι, ανέφερε, έναντι σε τέτοιες δραστηριότητες που ανοίγουν το δρόμο σε μια νέα κρίση, να διαφυλάξουν τα συμφέροντα και δικαιώματα των Τ/κ σε συνεργασία με την μητέρα Τουρκία. Δεν θέλουν είπε τους υδρογονάνθρακες να αποτελούν θέμα αντιπαράθεσης αλλά συνεργασίας.

Ο νέος “πρωθυπουργός” έκανε επίσης λόγο για αναδιαμόρφωση με τρόπο σύγχρονο και εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, του “τμήματος” τηλεπικοινωνιών, συνεργασία “δημοσίου” - ιδιωτικού τομέα για τις επενδύσεις και τη λειτουργία των λιμανιών Αμμοχώστου,Κερύνειας και του αρχαίου λιμανιού στην Κερύνεια, ανακοίνωσε ότι θα καταρτίσουν “νομοθεσία” για τις μαρίνες και σημείωσε τη στήριξη που θα πρέπει να δοθεί στον ναυτιλιακό τομέα.

Στη συνέχεια την ανάγνωση του προγράμματος ανέλαβε ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς που μίλησε για την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το ολοήμερο σχολείο, την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την συμπλήρωση της “νομοθεσίας” για τα ιδιωτικά σχολεία.

Θα γίνουν, συνέχισε, αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων και θα κατασκευαστεί ένα νέο θέατρο. Μίλησε επίσης για αλλαγές που αφορούν τις βιομηχανικές περιοχές, τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την στρατηγική για αύξηση των εξαγωγών και την νέα στρατηγική για το εμπόριο με το “νότο”. Η “αρχή” ηλεκτρισμού, είπε, θα διαιρεθεί σε τμήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα