Ίσως μετά τις "εκλογές", οι συνομιλίες για το κυπριακό

«Η συνάντηση ήταν αναγκαία να γίνει προ πολλού για μία εκατέρωθεν εξήγηση σε σχέση με τις προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

Η συνομιλία τους διήρκεσε μία ώρα και σ’ αυτή συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα παράπονα των Αμερικανών για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και τα «τουίτς»

του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.«Εκανα τη διαπίστωση ότι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου «οι συνομιλίες μετά τις τ/κ «εκλογές», κάθε κίνηση έγινε ουσιαστικά με την καλή θέληση της δικής μας πλευράς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης.«Ελπίζω να μην εννοεί κανένας”, είπε προειδοποιητικά ο Υπουργός Εξωτερικών, “ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όλες οι κινήσεις θα προέλθουν από τη δική μας πλευρά. Διότι τότε καταδικάζουμε τις συνομιλίες σε αποτυχία».Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι θα γίνουν αμοιβαίες κινήσεις για να αποδειχθεί η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση στο Κυπριακό. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι η πρόοδος που θα παράγεται κι όχι τόσο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες. Εφόσον παράγεται πρόοδος, αυτό επιτρέπει συνέχεια και διάρκεια».Στο ερώτημά μας αν θεωρεί ως δεδομένη την επανάληψη των συνομιλιών μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Τουρκίας, πιθανές επανεκδόσεις NAVTEX και τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός».«Πιστεύω όμως ότι μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που για τεχνικούς λόγους συντήρησης η εξέδρα της ΕΝΙ δεν θα βρίσκεται εκεί, αυτό δεν δικαιολογεί πλέον οποιοδήποτε εμπόδιο από πλευράς Τουρκίας. Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, τότε μάλλον θα ξεκινήσουν συνομιλίες».Συμπλήρωσε ότι «αυτή φαίνεται να είναι και η εκτίμηση των ΗΠΑ».Στο ζήτημα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδη δήλωσε ότι «δεν μπορεί μία χώρα η οποία έχει το κυπριακό πρόβλημα στα χέρια του Σ.Α. του ΟΗΕ, έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα, το κούρεμα των καταθέσεων και την παρουσία του Μπαρμπαρός, να έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη του Σ.Α., όποια κι αν είναι αυτά».Αυτή ήταν η θέση που ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο, ενώ σε σχετικό μας ερώτημα είπε ότι δεν ήταν οι συμφωνίες που τους ενόχλησαν.«Φαίνεται ότι δεν είναι οι συμφωνίες που τους ενόχλησαν, διότι αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται. Ό,τι κι αν τους ενόχλησε είναι καλό να γνωρίζουν τη θέση μας».Συζητήθηκαν επίσης τα «τουίτς» του πρέσβη Τζον Κόνιγκ. Ο κ. Κασουλίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς αντέδρασε σ’ αυτό η συνομιλήτριά του. Ενώ στο ερώτημα αν ζητήθηκε η ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη, απάντησε αρνητικά.«Δεν ζητήθηκε ανάκληση. Τα πράγματα έχουν πάρει μία πορεία που δεν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο», είπε.Απαντώντας αν αναμένει σύντομα κάποια επίσκεψη Αμερικανού επίσημου, όπως υπονόησε ο Τζον Κέρι, ο κ. Κασουλίδης είπε «όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, το αν θα γίνει κίνηση από την αμερικανική πλευρά ή όχι, θα εξαρτηθεί και από τη βούληση των πλευρών».Διπλωματικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι η συζήτηση ήταν «πολύ ειλικρινής» και από μέρους του Υπουργού Εξωτερικών τέθηκαν ξεκάθαρα τα παράπονα της κυβέρνησης για τη στάση της Ουάσιγκτον και στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και στο Σ.Α. κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα