Το Κυπριακό συζήτησαν σε συνάντηση Σιζόπουλος - Κατρίνης

Το κυπριακό πρόβλημα βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, μετά τη συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες

προς τον κ. Κατρίνη για την επίσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο που αφορά και την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη, ενδεχομένως ενός νέου γύρου συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα, αλλά και την ίδια στιγμή «έχουμε επιβεβαιώσει τις στενές και διαχρονικές σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ και με τη διαβεβαίωση και από τις δύο πλευρές ότι αυτή η συνεργασία θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή, θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, γιατί θα πρέπει ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για τον Ελληνισμό, Ελλάδα και Κύπρος, ενωμένοι με ένα κοινό πρόγραμμα με μια κοινή δράση, να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας».

Ο κ. Σιζόπουλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στις επικείμενες εκλογές που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ για την προεδρία, αλλά και από κει και πέρα, όπως είπε «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει».

Από πλευράς του, ο κ. Κατρίνης δήλωσε ότι «με πολλή χαρά βρέθηκα εδώ σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ και συνάντησα τον Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο και τα στελέχη του κόμματος και συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν τον ενιαίο και αδιαίρετο Ελληνισμό».

Ελλάδα και Κύπρος, είπε, «είναι ένα σώμα, μια ψυχή». Για εμάς, συνέχισε, η Κύπρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και δεν ήταν, ούτε ποτέ αποτελεί βάρος το θέμα της Κύπρου και της επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως δεν αποδέχεται αυτό που η Τουρκία υποστηρίζει, ότι είναι μια διμερής διαφορά. «Είναι μια παράνομη εισβολή και κατοχή ανεξάρτητης χώρας. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Και βεβαίως θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από τη διπλωματική αμυντική και στρατιωτική οδό να επιδιώξουν περαιτέρω συνεργασία και συμμαχίες, έτσι ώστε το μήνυμα και σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο να είναι κοινό και να είναι στιβαρό προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε.

Παράλληλα ο κ. Κατρίνης, ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο ο οποίος του παρέδωσε τα βιβλία του, με τον κ. Κατρίνη να αναφέρει ότι «σε αυτά έχει αποτυπώσει όλη την πορεία, τη δραματική πορεία των εξελίξεων στην Κύπρο και μας βοηθάει να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα όχι μόνο αυτό που έγινε εδώ στην Κύπρο που δεν είναι τραγωδία, όπως ατυχώς το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός ακριβώς πριν από λίγο διάστημα, αλλά είναι, επαναλαμβάνω παράνομη εισβολή και κατοχή μιας ανεξάρτητης χώρας από τρίτη χώρα, μιας χώρας που είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας μιας χώρας η οποία είναι μέρος αδιαίρετο του Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, παραδίδοντας τα βιβλία, είπε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθεί ολόκληρος ο κύκλος των εκδόσεων». Όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται ισχυρά στοιχεία στη βάση εγγράφων γύρω από την προδοσία του 1974 και πώς αυτή ξεκίνησε χρονικά ουσιαστικά να κορυφώνεται από τη δεκαετία του 1950 και επίσης και μία έκδοση πολύ σύντομη, η οποία αφορά τα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και πώς Ελλάδα και Κύπρος από κοινού μπορούν να αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τουρκική επεκτατική πολιτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα