Το Λικούντ σχεδιάζει να ζητήσει την διάλυση της Κνέσετ

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, η Τζίντα Ρινάουϊ Ζουάμπι, αραβικής καταγωγής βουλευτής του αριστερού κόμματος Μέρετς που συμμετέχει στην Κυβέρνηση, δήλωσε ότι παραιτείται από την κοινοβουλευτική ομάδα της συμπολίτευσης. Ως λόγους της παραίτησής της προβάλει τα επεισόδια στο Τέμενος Αλ-Άκσα τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να υποστηρίζει μια Κυβέρνηση που καταπιέζει το αραβικό στοιχείο».

Όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών πληροφορήθηκαν αυτή την εξέλιξη

από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι από την ίδια. Το ίδιο υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του αριστερού κόμματος Μέρετς στο οποίο ανήκει η βουλευτής.

Η Ζουάμπι κατά το παρελθόν δεν συντάχθηκε με τους άλλους βουλευτές της συμπολίτευσης, αρνούμενη να ψηφίσει νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση. Προκειμένου να αποφευχθούν τριγμοί στην ενότητα της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ της πρότεινε να τοποθετηθεί πρόξενος του Ισραήλ στην Σανγκάη. Η βουλευτής αποδέχθηκε την τοποθέτηση και επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Σανγκάη έξι μήνες από σήμερα. Στη σημερινή επιστολή παραίτησης η Τζίντα Ρινάουϊ Ζουάμπι δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον εν λόγω διορισμό ως επίσης και «κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα που τυχόν της προταθεί στο μέλλον».

Με τη σημερινή εξέλιξη, ο κυβερνητικός συνασπισμός χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης 59 εκ των συνολικά 120 βουλευτών της Κνέσετ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω κοινοβουλευτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Λικούντ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν στο κρατικό ραδιόφωνο το μεσημέρι της Πέμπτης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση κατά πόσον η αντιπολίτευση θα θέσει την ερχόμενη Τετάρτη αίτημα διάλυσης της Κνέσετ και προσφυγής στις κάλπες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα