Το Λονδίνο αναμένει ότι έως και 56.000 μετανάστες θα φθάσουν στη χώρα

Η Βρετανία αναμένει ότι 56.000 μετανάστες θα διαπλεύσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη προκειμένου να φθάσουν στις ακτές της φέτος, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να στεγάσει έως και 140.000 αιτούντες άσυλο.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει καταστήσει την ανακοπή των αφίξεων αυτών διά θαλάσσης μια από τις πέντε προτεραιότητές του, αφού ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στις νότιες ακτές της Αγγλίας κατέγραψε το 2022 άλμα στο επίπεδο ρεκόρ των άνω των 45.000, σημειώνοντας αύξηση

500% τα δύο τελευταία χρόνια.

Ήδη φέτος, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη Βρετανία διαπλέοντας τη Μάγχη.

Σε δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο υπόθεσης που εκδικάζεται στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι για τον Μάρτιο εκτιμά ότι φιλοξενούσε πάνω από 109.000 αιτούντες άσυλο, με 48.000 σε ξενοδοχεία και κόστος 6,2 εκατ. λιρών (7,7 εκατ. δολαρίων) την ημέρα.

«Σημαντικό είναι ότι ο αριθμός αυτών που χρειάζονται στήριξη προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο: τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών βασίζονται σε σενάρια για αφίξεις έως και 56.000 μικρών σκαφών το 2023», σύμφωνα με το έγγραφο. «Αυτό θα αύξανε τον υποστηριζόμενο πληθυσμό σε 120.000 με 140.000».

Η οργή για το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα στα βρετανικά πολιτικά πράγματα και τον Μάρτιο, η Συντηρητική κυβέρνηση του Σούνακ ανακοίνωσε νέο νόμο με βάση τον οποίο θα απαγορεύεται σε όποιον φθάνει με μικρό σκάφος να ζητά άσυλο και στη συνέχεια θα απελαύνεται πίσω στην πατρίδα του ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα.

Πέρυσι, η Βρετανία συμφώνησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη Ρουάντα, αλλά έως τώρα κανείς δεν έχει απελαθεί ενόσω τα δικαστήρια κρίνουν εάν η πολιτική αυτή είναι σύννομη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων ή μεγάλων φορτηγίδων για να στεγάσει αιτούντες άσυλο, αλλά αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό ορισμένων συμβουλίων όπου πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί αναφορικά με τα σχέδια για φιλοξενία μεταναστών σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται πια στις περιοχές τους.

Ένα από αυτά, το Συμβούλιο του Μπρέιντρι που καλύπτει μια περιοχή στα βορειοανατολικά του Λονδίνου, στράφηκε στη δικαιοσύνη ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα σήμερα από το Ανώτερο Δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αεροπορική βάση για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα