Το machtergreifung* του Ερντογάν

Το machtergreifung* του Ερντογάν κι οι εξελίξεις μετά την παρωδία της 15ης Ιουλίου 2016

"Κυρίαρχος είναι αυτός που αποφασίζει για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης" Carl Schmitt, Πολιτική Θεολογία

Η ιστορία μας έδειξε πως τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Ερντογάν εξελέγησαν δημοκρατικά και νόμιμα ως πρωθυπουργοί των χωρών τους.

To 1933 τo Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (Nazi Party) συγκέντρωσε το 36% των ψήφων ενώ εβδομήντα χρόνια αργότερα το 2003 το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) συγκέντρωσε το 34.26% του Τουρκικού Λαού.

Τη

δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ο καθένας τους την αντιλαμβανόταν με το δικό του τρόπο.Η ιστορία επαναλαμβάνεται με πολιτικές δολοφονίες, συλλήψεις, κοινωνικό-θρησκευτικό ρατσισμό, πογκρόμ, πολιτικές και φυσικές δολοφονίες, συγκεντρωτισμό εξουσιών και κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων με εξωτερικούς εχθρούς που θέλουν να καταλύσουν το μεγαλείο του λαού της χώρας τους.

Σε προσωπικό επίπεδο δεν επιδέχονται κριτικής και θεωρούν εαυτό εγγυητή του κράτους τους.Εσωτερικά ο φόβος είναι το υπέρτατο όπλο σε τέτοιου είδους δομημένα καθεστώτα και τον χρησιμοποιούν κατά το δοκούν για την καθιέρωση των πολιτικών τους μέσα στην κοινωνία αλλά και στις εξουσίες που διέπουν το Σύνταγμα της χώρας. Εξωτερικά ακολουθούν οπορτουνιστικές πολιτικές χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν την ίδια τους την υπογραφή.

Στην περίπτωση της Γερμανίας το άμεσο πρόβλημα το είχαν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στην περίπτωση της Τουρκίας το άμεσο πρόβλημα το έχουν πρώτιστα οι χώρες που έχουν ανοιχτά θέματα με την Τουρκία και μετά οι χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρητικά το σκηνικό στην Τουρκία θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες. Η αποφασιστικότητα του Ερντογάν είναι δεδομένη και σίγουρα θα προκύψουν ενέργειες αποκλιμάκωσης του εσωτερικού με επιθετική προσέγγισή στα εξωτερικά θέματα.

Στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ήδη να σκέφτονται προσωρινή αποπομπή της Τουρκίας ενώ ο ΟΗΕ για την ώρα παρακολουθεί (όπως κάνει πάντα άλλωστε).

H Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ωμότητες και αρρωστημένες μεθόδους ανακρίσεων μέχρι και βιασμούς.
Η ΗΠΑ χρόνια τώρα αντιμετώπιζαν με δυσπιστία την παρορμητικότητα του Τούρκου ηγέτη. Απρόβλεπτος, ασύδοτος και βαθιά ισλαμιστής προσηλωμένος στην υλοποίηση της δικής του προσωπικής ατζέντας.

Σήμερα απειλούν εμμέσως πλην σαφώς για επέμβαση υπέρ της ΕΕ σε περίπτωση που διαταραχθεί το status της Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό.
Από την άλλη δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στους Financial Times πως “Η κατάσταση στην Τουρκία επιβάλλει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Με την αραβική άνοιξη, το στάτους Ιράν-Ρωσίας στην περιοχή, το Κουρδικό και το ISIS σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσοποταμίας η ΗΠΑ στήνουν αλλαγή σκηνικού και σε αυτή την ενδεχόμενη αλλαγή η Τουρκία του Ερντογάν είναι στο επίκεντρο.

H ΕΕ με δηλώσεις αξιωματούχων της καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ την ίδια ώρα κατανοεί, πως υπό προϋποθέσεις η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιολογημένη.


Ταυτόχρονα δεν σταματά τις διεργασίες για συνεργασία με την Τουρκία έστω και μυστικά και χαρακτηρίζει τον Ερντογάν το μη χείρον.Το προσφυγικό είναι σοβαρότατο ζήτημα για την ΕΕ και την Ελλάδα και η Τουρκία είναι ο βασικός παίκτης σε αυτό. Αλλαγή του status θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΕ. Από την άλλη η χλιαρή προσέγγιση της ΕΕ και η ελλιπής στρατηγική αντιμετώπισης του όλου προβλήματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων γιατί αυτή τη στιγμή καλείτε να εμπιστευτεί ολοκληρωτικά τον ασταθή Ερντογάν.

Εμείς στην Κύπρο απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η τουρκική εισβολή, το κούρεμα καταθέσεων, η εύρεση φυσικού αερίου, η τρομοκρατία και η γεωγραφική μας θέση επιβάλουν την ετοιμότητα μας σαν κράτος για αντιμετώπιση προκλήσεων και σοβαρών καταστάσεων ή/και περιστατικών.

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας περιοχής τεταμένων πολιτικοοικονομικών και πολεμικών καταστάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα πρέπει να δημιουργηθεί, με νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα άλλων χωρών, να έχει τη δική του δομή και τη δυνατότητα αξιοποίησης Εμπειρογνωμόνων και Δεξαμενών Σκέψης για παρακολούθηση της Τουρκικής πολιτικής, των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων και τη διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών Στρατηγικής ή/και τακτικής.

Παράλληλα θα πρέπει να παρέχει τεχνοκρατικές μελέτες/προτάσεις σε θέματα όπως την τρομοκρατία και την οικονομία. Θα είναι επιφορτισμένο με την μελέτη εναλλακτικών σεναρίων και τρόπων εφαρμογής προμελετημένων πολιτικών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Ένα τέτοιο Συμβούλιο με σωστή δομή και λειτουργία στελεχωμένο από κύπριους και ξένους ειδικούς με τη διεύθυνση του από κύπριους τεχνοκράτες θα μπορούσε να μας απαλλάξει από πολλές κακοτοπιές και να καθορίσει μια μακροχρόνια στρατηγική όπου θα ακολουθείται πιστά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Όπως είπε και ο Αριστοτέλης «όλα πάντοτε βρίσκονται σε αδιάκοπη κίνηση» Ας μην παραμείνουμε στάσιμη. Η σύγχρονες μορφές διοίκησης επιβάλουν έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Στην περίπτωση ενός κράτους δεξαμενές σκέψεων και όργανα παραγωγής μελετών και κατ’ επέκταση πολιτικών ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική είναι αποδεδειγμένα αναγκαίες.

H καιροσκοπική εξωτερική πολιτική της χώρας μας και η αλλαγή κατεύθυνσης σε αυτήν κάθε φορά που εκλέγεται νέα κυβέρνηση μας οδήγησαν πολλές φορές σε επικίνδυνες ατραπούς.

«Άλλωστε ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας»

* machtergreifung: Η διαδικασία αναρρίχησης των Εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία

Ο Γιώργος Λάρκος είναι Πολιτικός Επιστήμονας

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα