Το μήνυμα Αναστασιάδη Τσίπρα και το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Να περάσει το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι πανέτοιμες για επανέναρξη των συνομιλιών, παρά τις προφάσεις που επικαλείται η Τουρκία, συμφώνησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρωθυπουργός Τσίπρας.

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, αμοιβαία ήταν η εκτίμηση τους ότι οι προοπτικές δεν είναι καλές και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα είναι εύκολος συνομιλητής.

Επιπρόσθετα

σημείωσαν πως δεν έχει το Κυπριακό στις προτεραιότητες του, γεγονός που ίσως δυσκολέψει την προσπάθεια να διοχετευτούν τα αναγκαία μηνύματα.

Στη συνάντηση, όπως αναμενόταν, συζητήθηκαν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ με τους δύο ηγέτες να σημειώνουν ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.

Ως αποτέλεσμα πάντως τόσο της σημερινής συζήτησης, όσο και των όσων συζητήθηκαν χθες με Μακρόν και άλλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως αύριο συγκληθεί Σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων με πρώτο θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Θεωρεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προώθησης του.

Ιδιαίτερα τώρα με ανοικτές προοπτικές στο Κυπριακό, αλλά και για να κοπεί ο βήχας Τουρκίας και Τ/κ που θέτουν εν αμφιβόλω τις διαβεβαιώσεις ότι η Ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να σφετεριστεί τον φυσικό πλούτο.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν έπεται ωστόσο της καθόδου Λουτ και η Λευκωσία προσβλέπει σε αυτή την επίσκεψη γιατί θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν αφεθεί να κυλούν σε βάθος χρόνου με εμβάθυνση τετελεσμένων.

Παρά ταύτα η Λευκωσία, δεν έχει να προσθέσει πολλά στις θέσεις της για τους περιβόητους όρους αναφοράς.

Αυτό που θα επιδιώξει είναι να πείσει την κυρία Λουτ ότι πρέπει επειγόντως να αλλάξει η θέση Τουρκίας και Τ/κ ότι πριν από το καλοκαίρι δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις.

Στον αντίποδα, βέβαια, διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν η Αμερικανίδα, παρακολουθώντας τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα, να επαναφέρει ζητήματα άλλων μορφών λύσης, με σκοπό το οριστικό ξεκαθάρισμα.

Και σε αυτό το σημείο η Λευκωσία, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, θα της δείξει με το δάκτυλο την Τουρκία, η οποία λένε στο Προεδρικό βάζει στο τραπέζι άλλα ζητήματα πέραν από την Ομοσπονδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα