Το νομοσχέδιο για τους έκτακτους υπαλλήλους στο Δημόσιο

Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους έκτακτους υπαλλήλους στη Δημόσια Υπηρεσία αίρεται μια αδικία που γινόταν σε βάρος τους ενώ ταυτόχρονα τακτοποιείται ένα χαοτικό πλαίσιο που τους αφορούσε αλλά και που δεν διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους είπε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σήμερα έχουμε θέσει ενώπιον των συντεχνιών νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και αφορά τους εκτάκτους. Με αυτό το νομοσχέδιο αίρεται μια αδικία πάρα πολλών

χρόνων, νοικοκυρεύεται το κράτος, σταματούν να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων, σταματούν τα 15νθήμερα, τα μηνιαία, τα τριμηνιαία συμβόλαια, κάτι που δημιουργούσε και εργασιακή ανασφάλεια και δεν ήταν προς όφελος της ομαλής λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας και ταυτόχρονα δημιουργούσε και τεράστιο διοικητικό κόστος. Παράλληλα διασφαλίζεται και η συμμόρφωση με την Οδηγία της ΕΕ του 1999 που αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, τα συμβόλαια απασχόλησης των εκτάκτων μετατρέπονται αυτόματα σε εξαμηνιαίας διάρκειας. Όσοι έκτακτοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης, θα δουν να τερματίζεται η αποκοπή του 10% του μισθού, όπως ισχύει και για τους μόνιμους. Αυτό συνεπάγεται αύξηση μισθού 10%.

Για όσους έκτακτους ορισμένου χρόνου συμπληρώνονται 30 μήνες απασχόλησης και νοουμένου ότι θα έχουν καλή απόδοση, οι συμβάσεις τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Διασφαλίζεται, δηλαδή, κάτι το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους έκτακτους, που είναι η μονιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία. Διασφαλίζεται επίσης ότι δεν θα τερματίζονται τα συμβόλαια τους λόγω πλεονασμού, κάτι που αναφέρεται ρητά στα νομοσχέδια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που δίνει και στους εργαζόμενους στην Υγεία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει και της προσπάθειας για αυτονόμηση. Η μονιμοποίηση θα γίνεται μόνο με μια προϋπόθεση ότι, θα έχουν καλή απόδοση». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια προϋπόθεση που εισάγεται για πρώτη φορά στη Δημόσια Υπηρεσία.

«Μπαίνουμε σε διάλογο και τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ένα νέο κείμενο που δεν χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εκτάκτων και αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων και θα αφορά τις ετήσιες άδειες, τις άδειες μητρότητας, τις άδειες ασθενείας, όπου και εκεί υπήρχε μια διαχρονική αδικία σε βάρος αυτών των υπαλλήλων».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα επηρεάσει 1382 έκτακτους από τους οποίους οι 1189 εργάζονται στον τομέα της Υγείας. Από αυτούς οι 540 εργάζονται με δεκαπενθήμερα συμβόλαια. Πρόσθεσε ότι το κόστος που θα υπάρξει κυμαίνεται στα 3 εκ. ευρώ ετησίως.

«Η ουσία είναι ότι αίρεται μια αδικία, τακτοποιείται ένα χαοτικό πλαίσιο που αφορούσε τους έκτακτους και που δεν περιποιούσε τιμή ούτε σεβασμό στον εργαζόμενο και δεν διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα με ορθολογισμό έχοντας πλήρη επίγνωση και της δημοσιονομικής μας ικανότητας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.

Έκκληση μας είναι όπως όλοι, και Κυβέρνηση και συντεχνίες, συνεργαστούμε στο πλαίσιο του ορθολογισμού και της μεταρρύθμιση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων είτε αφορούν την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση με τα λιμάνια είτε στον τομέα της Υγείας με σύνεση και επιστημονικότητα, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε καλύτερο κράτος».

Τέλος ερωτηθείς αν αναμένει να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «εμείς από πλευράς μας κινούμαστε ταχύτατα».

Keywords
Τυχαία Θέματα