Το όνομα της μυθικής Θεάς Δωρίδας πήρε φυσικός ύφαλος στον κόλπο της Λάρνακας

Το όνομα της μυθικής Θεάς της θάλασσας Δωρίδας πήρε φυσικός ύφαλος στον κόλπο της Λάρνακας.


Στο μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι «πρόσφατα το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), o Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η  ΕΤΑΠ Λάρνακας και η Εταιρεία Geoimaging είχαν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του πρωτότυπου

διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε ένα ύφαλο» που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της Ορόκλινης. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δοθεί όνομα στο σημαντικό αυτό ύφαλο δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία ονοματοδοσίας του».

Ο διαγωνισμός «απευθυνόταν αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας από την Γ’ μέχρι τη Στ’ τάξη, τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και νικήτρια ήταν η πρόταση με το όνομα Δωρίδα που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 17 πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις».

Σημειώνεται ότι «η Δωρίδα ήταν, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και μίας από τις Ωκεανίδες της Τιτανίδας Τηθύος, που παντρεύτηκε τον Νηρέα. Μαζί απέκτησαν 50 θυγατέρες, που είναι γνωστές ως Νηρηίδες και τον Νηρίτη, ενώ νεότεροι ερευνητές θεωρούν τη Δωρίδα αντιπρόσωπο του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου ή ως μία ακόμα προσωποποίηση της θάλασσας».

Η Κριτική Επιτροπή που εξέτασε τις συμμετοχές στο διαγωνισμό «αποτελείτο από τους εκπροσώπους των συντελεστών του διαγωνισμού και ειδικούς στη θάλασσα και τη ναυτιλία και η απόφαση ήταν ομόφωνη.  Η νικήτρια πρόταση προήλθε από το Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης με τα παιδιά να διαλέγουν θηλυκό όνομα για να καταδείξουν επίσης πώς ο ύφαλος είναι η μητέρα όλων των κατοίκων του συνδέοντας αυτό το σκεπτικό με την ελληνική λέξη “δώρο” για να συμβολίσουν επίσης πώς ο ύφαλος αποτελεί δώρο της μητέρας φύσης».

Ο ύφαλος Δωρίδα «έρχεται να προστεθεί στο “οπλοστάσιο” καταδυτικών σημείων της ΕΤΑΠ Λάρνακας μαζί με το ναυάγιο Ζηνοβία και τους τεχνητούς υφάλους Ελπίδα και Lef1. Ο συγκεκριμένος φυσικός ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων στον κόλπο της Λάρνακας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Ορόκλινης, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πλοία Ελπίδα και LEF1 που είχαν ποντιστεί στα τέλη του 2019 για να αποτελέσουν το δεύτερο τεχνητό ύφαλο της επαρχίας».

Ακόμα ο φυσικός ύφαλος «παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην ύπαρξη θαλάσσιας ζωής εφόσον σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολλημένα πολλά είδη σπόγγων ενώ περιτριγυρίζεται από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας. Στην περιοχή συναντώνται ψάρια όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς, ωστόσο το ψάρεμα στην περιοχή απαγορεύεται βάσει σχετικού Διατάγματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα