Το παγκόσμιο δίκτυο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών - Έγγραφο για Ελλάδα

Η παράνομη επιτήρηση, η συλλογή πληροφοριών και οι δραστηριότητες παρακολούθησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Κεντρική Ασία έχουν αποκαλυφθεί σε έγγραφα με την ένδειξη «μυστικό» που έλαβε η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

 

Σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που δημοσίευησε το Nordic Monitor, η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών για να κατασκοπεύει επικριτές της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα ετοιμάστηκαν από μια μυστική κυβερνητική υπηρεσία

που ιδρύθηκε το 2016 με ειδική οδηγία του Προέδρου Ερντογάν και η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet).

Από την επισκόπηση των εγγράφων προκύπτει ότι οι Τούρκοι κατάσκοποι συλλέγουν ενεργά πληροφορίες στις ακόλουθες χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ελλάδα, Νορβηγία, Ρουμανία, Βραζιλία, Αγκόλα, Νότια Αφρική , Αίγυπτος, Ιράκ, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Κιργιστάν.

Το έγγραφο δείχνει ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από σε αυτές τις χώρες στάλθηκαν στο Υπουργείο Καταπολέμησης Εγκλημάτων κατά της Εθνικής Ασφάλειας (Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü), ένα ειδικό τμήμα που ιδρύθηκε στις 12 Μαΐου 2016 στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν ζήτησε προσωπικά τη σύσταση του τμήματος και το ενέκρινε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην απόφαση αριθ. 2016/8591, που εγκρίθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. Το επίσημο κυβερνητικό μητρώο δεν αποκάλυψε το όνομα του αυτό το νέο τμήμα.  Αντ 'αυτού, απλώς αναφέρθηκε σε ένα από τα τέσσερα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Τα έγγραφα απαριθμούν τα ονόματα των ατόμων που βρίσκονται στην Τουρκία, εντοπίζονται και ακολουθούνται και παρακολουθούνται. Οι τουρκικοί πράκτορες φαίνεται να ήταν πιο δραστήριοι στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελλάδα καθώς έχουν περισσότερα ονόματα που παρατίθενται υπό παρακολούθηση από ό, τι σε άλλες χώρες.

Οι τουρκικές αρχές ανησυχούσαν προφανώς για διαρροή των εγγράφων, σύμφωνα με τη διατύπωση σε συνοδευτική επιστολή που βρέθηκε μεταξύ των διαβαθμισμένων εγγράφων. Στην επιστολή της 8ης Νοεμβρίου 2018, ο Kayhan Ay, αναπληρωτής επαρχιακός αρχηγός του αστυνομικού τμήματος στην Άγκυρα, προειδοποίησε τους συνεργάτες του να αντιμετωπίσουν τις πληροφορίες με προσοχή. Τόνισε ότι οι πληροφορίες πρέπει να κοινοποιούνται σε συγκεκριμένες βάσεις δεομένων  και «να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή πρακτορεία». Ζήτησε επίσης να αναθεωρήσουν τα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μυστικών πληροφοριών, ενώ αναλαμβάνουν δράση εναντίον ατόμων που έχουν προφίλ σε ξένα εδάφη. Η κυβέρνηση του Ερντογάν ανησυχούσε προφανώς για την πτώση σε περίπτωση έκθεσης των εγγράφων και ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε διαρροή.

Οι άνθρωποι που μπαίνουν στο στόχαστρο από το μακρύ σκέλος της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα του Γκουλέν, που όπως σημειώνει το Νordic Monitor είναι «μια ειλικρινής ομάδα που είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μια σειρά θεμάτων, από τη διάχυτη διαφθορά στη διακυβέρνηση έως τη βοήθεια της Τουρκίας και συνωμοσία ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη».

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει πως οι επιπτώσεις της καταχώρησης σε τέτοια έγγραφα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στο εξωτερικό. Υπόκεινται σε σύλληψη εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δεν γίνονται δεκτοί σε προξενικές υπηρεσίες σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία και έχουν κατασχεθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία με τεχνητές κατηγορίες τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που κατονομάζονται  στις αναφορές πληροφοριών διερευνήθηκαν περαιτέρω από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος (KOM), δείχνουν τα έγγραφα. Πολλοί από αυτούς αποτέλεσαν αντικείμενο ποινικής δίωξης για αμφίβολες κατηγορίες.

Η ερευνητική έκθεση που επισυνάπτεται στα έγγραφα πληροφοριών και υπογράφηκε από τον Resul Holoğlu, τον επικεφαλής της KOM, καταγράφει πώς οι τουρκικές αρχές είχαν την τάση να καταστρέψουν τη ζωή ανθρώπων που κατασκοπεύτηκαν σε άλλες χώρες. Ο καθένας ταυτίστηκε με μια σύντομη επεξηγηματική σημείωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους για νόμιμες δραστηριότητες σε οποιαδήποτε χώρα διέπεται από το κράτος δικαίου.

Οι σημειώσεις που συντάχθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (Milli İstihbarat Teşkilatı στα Τουρκικά ή MIT) επισυνάφθηκαν στα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ψευδών υποθέσεων εναντίον αυτών των επικριτών της Κυβέρνησης Ερντογάν. Παρόλο που οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από μυστικούς Τούρκους πράκτορες σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες Τούρκοι διπλωμάτες συμμετείχαν επίσης στην κατασκοπεία. Για παράδειγμα, διπλωμάτες στις τουρκικές πρεσβείες στο Λονδίνο, τη Δανία και το Ουζμπεκιστάν έχουν εμπλακεί σε παράνομη επιτήρηση των Τούρκων και έστειλαν τις εκθέσεις τους στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες, που συλλέχθηκαν με σαφή παραβίαση των σχετικών συμβάσεων της Βιέννης σχετικά με τη συμπεριφορά των διπλωματών σε ξένο έδαφος, ενσωματώθηκαν επίσης στο φάκελο της υπόθεσης. Το αρχείο σχετικά με την Κοπεγχάγη αποκάλυψε ότι ένας δημοσιογράφος που ήταν επικριτικός για την κυβέρνηση Ερντογάν επισημάνθηκε από διπλωμάτες.

Στην Ελλάδα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν τους ακόλουθους: τις Zehra Türker, İbrahim Baştepe, Nazıf Yalılı, Halil Dinç, Nazım Kılıç, Mehmet Düzenli και Kubilay Türker.

Διαβάστε επίσης:
«Δημοκρατία»: ΜΙΤ με Τσετσένους, Αφγανούς, ISIS και ΜΚΟ κτύπησαν στη Μόρια

848 Τούρκοι μυστικοί πράκτορες σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια

Συνεργασία Γκιουλενιστών-ΕΥΠ κατά Τουρκίας «βλέπει» τουρκική εφημερίδα

Ελεύθερος ο αρχιδολοφόνος της τουρκικής ΜΙΤ με αφορμή τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Keywords
Τυχαία Θέματα