Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων της περιοχής EECA

Ο παγκόσμιος οργανισμός QS World University Rankings κατατάσσει το Πανεπιστήμιο στη θέση #126 στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region), στην οποία λειτουργούν 3,300 πανεπιστήμια

Τα αποτελέσματα του «QS World University Rankings: EECA» για το 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2020, τοποθετούν και πάλι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια της περιοχής (#126), στην οποία λειτουργούν 3,300 πανεπιστήμια,

από 24 χώρες. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (Emerging Europe and Central Asia Region), ανάμεσα σε 600 πανεπιστήμια που επιλέγηκαν και αξιολογήθηκαν (τελικά ταξινομήθηκαν τα 400 καλύτερα) από τον παγκόσμιο οργανισμό κατάταξης.

Τα σταθερά ψηλά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου είναι αξιοσημείωτα, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την πλέον δυναμική ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ισχυρή εκπροσώπηση από τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Τα συνεχή εξαιρετικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αντικατοπτρίζουν ιδιαίτερα τις δυναμικές ενέργειες του για διεθνοποίηση κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής κατάταξης, καθώς το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται στη θέση #1 στο δείκτη διεθνών φοιτητών και στη θέση #17 στο δείκτη διεθνούς διδακτικού προσωπικού.

Οι κατατάξεις του QS World University Rankings βασίζονται σε 10 δείκτες, με βασικότερους την Ακαδημαϊκή Φήμη και τη Φήμη Εργοδότησης, που αξιολογούνται σε ετήσια βάση από το QS, ώστε να προσδιοριστεί η αντίληψη των ακαδημαϊκών και των εργοδοτών από όλο τον κόσμο για το κάθε πανεπιστήμιο που συμμετέχει στην διαδικασία αξιολόγησης. Φέτος, καταγράφηκαν περισσότερες από 100,000 απαντήσεις/αναφορές στην Έρευνα Ακαδημαϊκής Φήμης (Academic Reputation Survey) και σχεδόν 50,000 απαντήσεις/αναφορές στην Έρευνα Φήμης Εργοδοτών (Employer Reputation Survey).

«Τα αποτελέσματα της κατάταξης του QS και οι ψηλές βαθμολογίες στους σχετικούς με τους διεθνείς φοιτητές και το διεθνές διδακτικό προσωπικό δείκτες, καταδεικνύουν τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για συνεχή ενίσχυση της διεθνούς του παρουσίας. Αξιοποιώντας τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου των τελευταίων ετών, στοχεύουμε στην περαιτέρω επέκταση των διεθνών συνεργασιών μας, καθώς και της παγκόσμιας συνεισφοράς μας, κατά το 2021 αλλά και έπειτα», σημείωσε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  

Αυτή η κατάταξη ολοκληρώνει μια χρονιά σημαντικών διακρίσεων για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε κύριες κατατάξεις και αξιολογήσεις. Ενδεικτικά, το Times Higher Education World University Rankings 2021 κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 801-1000 καλύτερα του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται, επίσης, από το Times Higher Education University Impact Rankings 2020 στην θέση 42 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά. Επιπρόσθετα, η φετινή αξιολόγηση του QS Stars University Ratings System βαθμολογεί το Πανεπιστήμιο με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, αναγνωρίζοντας την υποδειγματική απόδοσή του και καθιστώντας το έτσι ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Αναφερόμενος στην κατάταξη της λίστας του QS World University Rankings: EECA, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, επισήμανε ότι «η κατάταξη μας στην 126η  θέση, δηλαδή ουσιαστικά ανάμεσα στα καλύτερα 4% των πανεπιστημίων της περιοχής, αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη για τη διεθνή φήμη και αναγνώριση του Πανεπιστημίου, καθώς και επικύρωση της συνεχούς προσήλωσής μας στην ποιοτική διδασκαλία και μάθηση, στην έρευνα αιχμής και στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία».

Ο Πρύτανης Πουγιούτας ολοκλήρωσε ευχαριστώντας τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία, καθώς και σε όλα τα σημαντικά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2020: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόκληρη την πανεπιστημιακή μας κοινότητα – το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς επίσης τους φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτους και απόφοιτες μας. Αυτή η ξεχωριστή κοινότητα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των συνεχών επιτευγμάτων και της συνεχώς αυξανόμενης διεθνούς φήμης του Πανεπιστημίου μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα