Το Παρίσι απευθύνει προειδοποίηση στο Ιράν για τα πυρηνικά

Θα ενεργοποιήσει μηχανισμό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ, προειδοποίησε η Γαλλία, έπειτα από μια σειρά παραβιάσεων της συμφωνίας από το Ιράν.

«Κάθε δυο μήνες, υπάρχει μια πρόσθετη `χαρακιά` (του Ιράν στο κείμενο), τόσο πολύ ώστε να αναρωτιέται κανείς σήμερα, το λέω σαφέστατα, για την εφαρμογή του μηχανισμού επίλυσης διαφορών

που προβλέπεται στη συνθήκη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αλληλουχία των ενεργειών των ιρανικών αρχών, οι οποίες σταδιακά αντιβαίνουν στο περιεχόμενο της JCPOA (της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), τίθεται το ερώτημα», πρόσθεσε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου.

Από τον Μάιο, η Τεχεράνη έχει προβεί σε σειρά παραβιάσεων της συμφωνίας του 2015 --στόχος της οποίας είναι να διασφαλίσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος-- ως απάντηση στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία το 2018 και στην επαναφορά αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος έχει πολλά στάδια. Μετά μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποφασιστεί εάν το Ιράν μπορεί ακόμη να επωφελείται από την χαλάρωση των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί στη συμφωνία.

«Αυτό δεν οδηγεί αυτόματα στην επαναφορά των κυρώσεων», υπογράμμισε ωστόσο γαλλική διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει πρωτίστως να "τεθεί το θέμα πολιτικά" για τον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν φάνηκε αρκετά απαισιόδοξος έπειτα από πολλές προσπάθειες που ανέλαβε η Γαλλία για τη διάσωση της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενεπλάκη αποφασιστικά προσπαθώντας να οργανώσει μια συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα