Το «πείραμα» με το διαβατήριο εμβολιασμού, οι αντιδράσεις και η Κύπρος

Με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, το Ισραήλ άρχισε να κλείνει συμφωνίες για ελεύθερη πρόσβαση των ισραηλινών τουριστών σε ξένες χώρες, φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά τη συζήτηση γύρω από τα διαβατήρια εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ συζήτησε με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρακτικές αντιμετώπισης της πανδημίας. Συζήτησαν επίσης τη διευκόλυνση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου.

Παρόμοιες συμφωνίες συζητούνται με Κύπρο και Σεϋχέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περίπου τα 2/3 των Ισραηλινών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Ισραήλ παρουσιάζεται ως «πρωταθλητής» σε παγκόσμιο επίπεδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού του, καθώς εξασφάλισε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πληρώνοντας όμως υψηλότερες τιμές απ' αυτές που επικρατούν στην αγορά.

Πάντως, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ που προειδοποιούσαν ότι η πρόωρη εφαρμογή των διαβατηρίων εμβολιασμού «θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή» στο εσωτερικό της Ένωσης. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούσαν για τον κίνδυνο δημιουργίας «πολιτών δύο ταχυτήτων», οι ελευθερίες των οποίων θα καθορίζονται από τον ιατρικό τους φάκελο. Όπως εξηγούσε στο Politico, η Κάρλι Κάιντ, διευθύντρια του ινστιτούτου Ada Lovelace, μέσω των «διαβατηρίων» η ανοσία μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό διάκρισης των ανθρώπων «όπως είναι η εθνικότητα ή η φυλετική καταγωγή».

Την αρχή είχε κάνει η Δανία, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα σχέδια ενός ψηφιακού διαβατηρίου για να διευκολύνει καταρχάς τις μετακινήσεις επιχειρηματιών αλλά και να καταστήσει κατ' επέκταση δυνατή τη συμμετοχή εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή αθλητικούς αγώνες. Εκτιμάται βέβαια ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 μήνες για την υλοποίηση του ψηφιακού αυτού πιστοποιητικού που θα επιδεικνύεται από τους πολίτες με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών για ένα διαβατήριο εμβολιασμού προσανατολίζεται και η γειτονική Σουηδία, ωστόσο σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ΕΕ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τάση αυτή βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ισχύουν από τα τέλη Δεκεμβρίου ήδη εξειδικευμένα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Έτσι δεν χρειάζεται να μπουν στην προβλεπόμενη 10ήμερη καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, σε ιδιωτικές συναθροίσεις οι εμβολιασμένοι δεν προσμετρώνται στον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων.

Η ρουμανική κυβέρνηση απάλλαξε επίσης τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την υποχρεωτική καραντίνα. Και αυτό ενώ μόλις προ εβδομάδων ο πρόεδρος της χώρας Γιοχάνις είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «διακρίσεων» σε βάρος μη εμβολιασμένων. Η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα που αποκατέστησε την απρόσκοπτη ελευθερία των μετακινήσεων από 1ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη DW, οι μονομερείς αυτές ενέργειες επιμέρους χωρών φαίνεται να παραβλέπουν την ΕΕ. Μπορεί να υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, τόσο σε γραπτή όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Ο έως τώρα προγραμματισμός όμως περιορίζει τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς. Θα αφορά, για παράδειγμα, την περίπτωση που κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε άλλη χώρα. Ή όταν ο εμβολιασμένος απευθυνθεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε νοσοκομείο άλλης χώρας επειδή νιώθει παρενέργειες και πρέπει να πιστοποιήσει το εμβόλιο που έχει κάνει.

Η συζήτηση για τυχόν πλεονεκτήματα για εμβολιασμένους είναι πρόωρη καθώς οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, σχολιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν. Βασικό επιχείρημά της, όπως και των υπολοίπων χωρών που αντιδρούν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι ότι πολλά ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη. Με κυριότερο, εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ιδιαίτερα σύνθετο είναι και το ερώτημα εάν η ανάκτηση των ελευθεριών για εμβολιασμένους ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων ωστόσο είναι βασική προϋπόθεση για να βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός παρονομαστής.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Τι ισχύει για τις επαφές με κρούσματα αφού κάποιος εμβολιαστεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος,kypros