Το προφίλ του Ν.Αναστασιάδη – Η καριέρα και η ζωή του (VID)

Με σπουδές σε Αθήνα και Λονδίνο, ανδρωμένος στους κόλπους της ΝΕΔΗΣΥ και με πολυετή παρουσία στα Κοινοβουλευτικά έδρανα και την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Νίκος Αναστασιάδης διένυσε χιλιόμετρα πολιτικού στίβου, προτού ανέβει τον λόφο του Προεδρικού, ως ηγέτης του κράτους.

Ο λαός μίλησε... η κάλπη είπε τον τελευταίο λόγο και ο Νίκος Αναστασιάδης

θα είναι ο ένοικος του Προεδρικού και για την επόμενη πενταετία.

Ο ηγέτης του κράτους είναι 72 ετών.

Γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί το 1946 και σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν οι δύο αυστηροί – όπως τους χαρακτηρίζει – γονείς του… ο πατέρας του Χρύσανθος, που ήταν Αστυνομικός στο επάγγελμα, και η οικοκυρά μητέρα του, Θεανώ.

Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μια μεγαλύτερη αδερφή.

Σύντροφος της ζωής του, από τον Σεπτέμβριο 1971, η Άντρη Μουστακούδη. Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, που στάθηκε στο πλευρό του δυναμικά απο τα πρώτα του βήματα και που του χάρισε τις δύο του κόρες, την Έλσα και την Ινώ.

Ασύγκριτη, ωστόσο, είναι η αγάπη που τρέφει για τα τέσσερα εγγόνια του, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Στο χαρακτήρα του συνοψίζονται τα πιο αντιφατικά στοιχεία. Είναι σκληρός και πεισματάρης, παρορμητικός και αυθόρμητος, διαθέτει πηγαίο χιούμορ και ξέρει να αυτοσαρκάζεται.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προχώρησε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London.

Όντας πνεύμα ανήσυχο, η πολιτική κυλούσε στις φλέβες του από την εφηβική του ηλικία. Έτσι, στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, επί Προεδρίας του Γεώργιου Παπανδρέου.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, άνοιξε το Δικηγορικό του Γραφείο στη Λεμεσό και αναμίχθηκε, αναπόφευκτα, από την πρώτη στιγμή, με τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε επιτυχώς από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα, Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Ακολούθως, ανέλαβε δράση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πλάι στον ιστορικό ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο θεωρεί πολιτικό του πατέρα. Υπηρέτησε το κόμμα από τις θέσεις του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997, ενώ είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Στις 24 Μαΐου του 1981 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λεμεσού με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διατηρώντας την παρουσία του στο Κοινοβούλιο για 32 χρόνια.

Κατά την πολυετή θητεία του, υπήρξε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ενώ υπηρέτησε το Νομοθετικό Σώμα ως Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.

Την πενταετία 1996-2001, μάλιστα, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Με ισχυρή προσωπικότητα και φυσιογνωμία ηγετική, ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται, το 1997, πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Ενεργή ήταν και είναι και η συμμετοχή του στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Γεννημένος ηγέτης, ο Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους στα χέρια του, στις 24 Φεβρουαρίου του 2013, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας το 57,48% των ψήφων, στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Έχοντας διανύσει χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο του τόπου, ο Νίκος Αναστασιάδης κατόρθωσε ν' ανανεώσει την Προεδρική του θητεία και για την επόμενη πενταετία.

Μια ανανέωση, ωστόσο, που συνεπάγεται τεράστιες ευθύνες.

Από το κυπριακό και την οικονομία, μέχρι την κοινωνική πολιτική και τον τομέα της υγείας, ο πηδαλιούχος του κράτους κουβαλάει στους ώμους του την τύχη και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού και μιας ημικατεχόμενης πατρίδας.

Οι συγκυρίες κρίσιμες, οι προκλήσεις κάτι περισσότερο από σοβαρές και γιγαντώδεις, και οι επόμενες κινήσεις καθοριστικές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αύριο της Κύπρου, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας... αρχής γενομένης από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα