Το προσφυγικό στις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, είναι η Ολλανδία, η οποία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, και του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, τις προτεραιότητες της χώρας του, οι οποίες βασίζονται σε 4 πυλώνες.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδική προεδρία θέλει να επιτύχει αποτελέσματα στους τομείς της μετανάστευσης και της διεθνούς

ασφάλειας, της καινοτομίας και της απασχόλησης, της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής και της επίτευξης μιας ισχυρής ευρωζώνης, καθώς και της υιοθέτησης μιας μελλοντικής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός εξήρε τη σημαντικότητα της εφαρμογής των συμφωνιών που η ΕΕ σύναψε με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

"Η Ευρώπη δε χρειάζεται νέους στόχους, αλλά αποτελέσματα. Χρειάζεται ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη και επείγει η καταγραφή των προσφύγων το συντομότερο δυνατό, για να μπορούν τα κράτη να διαδραματίσουν ρόλο. Ο αριθμός των προσφύγων πρέπει να περιοριστεί τις επόμενες 6-7 βδομάδες", είπε.

Η Ολλανδική προεδρία δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωφείλουμε, επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε, να αδράξουμε τις ευκαιρίες της εσωτερικής αγοράς και να διεκδικήσουμε μια κοινή αγορά, ώστε να μειωθούν οι κανόνες που περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και επιχειρήσεων.

Οι προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η Ολλανδία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια στιγμή, που παρόλο που η οικονομία ανακάμπτει, ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ υψηλός, και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί.

Ο κ. Γιούνκερ εστίασε στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι η ζώνη Σένγκεν απειλείται και εάν τα σύνορα κλείσουν, τότε το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, αφού θα επηρεαστεί και η εσωτερική αγορά. Σημείωσε, μάλιστα, την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Τη χορήγηση δηλαδή των 3 δισεκατομμυρίων ως βοήθεια, προκειμένου η Τουρκία να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ώστε να μειωθεί η προσφυγική ροή.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου επισήμαναν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της προεδρίας είναι το μεταναστευτικό.

Συλικιώτης: "Να σταματήσει η υποκρισία της ΕΕ προς την Τουρκία"

Με παρέμβασή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα της Ολλανδικής προεδρίας προδιαγράφει την συνέχεια των ίδιων πολιτικών που οδήγησαν τους λαούς της Ευρώπης στη βαθιά κρίση.

Η ενίσχυση των μέτρων καταστολής, οι έλεγχοι στα σύνορα, και οι φράκτες, δηλαδή η δημιουργία της "Ευρώπης φρούριο "ενάντια στους πρόσφυγες καθώς και η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μέτρων της σκληρής λιτότητας, θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση, είπε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ζήτησε από την Ολλανδική Προεδρία να προωθήσει μια ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση των προσφύγων, να προωθήσει μέτρα για κοινωνική ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας και αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την Τουρκία, επιμένουμε, ανέφερε, πως πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της ΕΕ, να θεωρεί την χώρα ως "ασφαλή προορισμό" και να την ενισχύει οικονομικά, την στιγμή που η Τουρκία δεν παίρνει κανένα μέτρο για στήριξη των προσφύγων αλλά συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της. Όσον αφορά την Ενεργειακή Ένωση αναμένουμε να υλοποιηθούν μερικές από τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου όπως αυτές εκφράστηκαν στην έκθεση του.

Δηλαδή να προωθηθούν μέτρα για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και να αξιοποιηθούν τα κοιτασμάτων Φ.Α. της Ανατ. Μεσόγειο για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Λ.Χριστοφόρου: "Τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία είναι κοροϊδία"

Ο Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε εμφαντικά ότι δεν εκπλήσσεται που η Τουρκία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, αφού ποτέ δεν το έπραξε. Χαρακτήρισε κοροϊδία τα συμφωνηθέντα, τα οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και επισήμανε με βεβαιότητα ότι μια χώρα που χτυπά και ισοπεδώνει τους Κούρδους, δεν πρόκειται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αντιθέτως φέρει τεράστιες ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Ολλανδική προεδρία να ενισχύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού και να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα