Το ψηλό κόστος ενέργειας απειλεί τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων

Η Ινδονησία και η Ινδία υπογράμμισαν την έκκληση των αναδυόμενων χωρών για περισσότερη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα δυσκόλευε τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει παγκόσμια, εν μέσω της σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας, μερικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης, έχουν επιστρέψει στον άνθρακα και σε άλλα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια ή καθυστέρησαν την ενεργειακή τους μετάβαση, εξαιτίας ανησυχιών για το κόστος και τη διαθεσιμότητα προμηθειών.

Η Υπουργός

Οικονομικών της Ινδίας, Nirmala Sitharaman και η ομόλογός της από την Ινδονησία, Sri Mulyani Indrawati, είπαν, σε εκδήλωση της G20 στο Μπαλί ότι η ενεργειακή μετάβαση των αναδυόμενων οικονομιών δεν θα έπρεπε να γίνει με μεγάλο κόστος για τον κόσμο.

Και οι δύο τόνισαν τις τρέχουσες ψηλές τιμές της ενέργειας και η Sri Mulyani είπε ότι και τα αυξανόμενα επιτόκια θα κάνουν πιο ακριβή την αναζήτηση κονδυλίων για την κλιματική δράση, για τις αναδυόμενες χώρες.

«Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε κι εσείς δεν μπορείτε να βοηθήσετε, τότε δεν θα επιτευχθεί», είπε, αναφερόμενη στα σχέδια της Ινδονησίας να χτίσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να μειώσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.

Η Ινδονησία και η Ινδία, που είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές άνθρακα, έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε καθαρά μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2060 και 2070 αντίστοιχα.

Τα πλούσια κράτη έχουν δεσμευτεί να παράσχουν $100 δισ. τον χρόνο από το 2020 για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά μέχρι τώρα απέτυχαν να δώσουν το ποσό που υποσχέθηκαν. Οι οικονομίες των G7 τον προηγούμενο μήνα είπαν ότι θα πληρώσουν όλο το ποσό για κάθε χρόνο μέχρι το 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα