Το σκάνδαλο Archegos, η ρευστοποίηση $30δις και οι συλλήψεις

Συνελήφθη ο πρώην ιδιοκτήτης της Archegos Capital Management, Bill Hwang και ο πρώην CFO, Patrick Halligan από τις οποσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Οι δυο συνελήφθησαν για κατηγορίες που συνδέονται με την κατάρρευση του fund Archegos πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η

Archegos αποτελούσε κολοσσό για τις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ, κατέχοντας προφανέστατα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ανοιγμάτων σε εταιρείες όπως η ViacomCBS, η Discovery Communications και η Baidu. Συναλλασσόταν με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street και έδρευε σε ακριβή τοποθεσία, η οποία στεγάζει πολλές επενδυτικές εταιρείες. Όμως, όσον αφορά τις συνήθεις οικονομικές γνωστοποιήσεις, η Archegos ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τι είναι το σκάνδαλο Archegos 

Ο Μπιλ Χουάνγκ δεν έκρυβε ποτέ τις φιλοδοξίες του. Για αυτό και επέλεξε να δώσει στη χρηματιστηριακή του εταιρεία, με την οποία έκανε το μεγάλο comeback στην αγορά το 2012 το ελληνικό όνομα Αρχηγός.

Ο Χουάνγκ ήταν γνωστός στη Wall Street από τη δεκαετία του 1990, έχοντας διευθυντική θέση στην Tiger Management. Το 2001 ίδρυσε το δικό του fund, Τiger Asia, το οποίο και ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις αγορές της Ασίας. Επί μία δεκαετία έβγαζε τεράστια κέρδη. Ωστόσο το 2012 το fund και ο ίδιος ο Χουάνγκ ήρθαν αντιμέτωποι με δίωξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για insider trading. Παραδέχθηκε την ενοχή του, κατέληξε σε συμβιβασμό και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε με την Archegos Capital Management. 

Παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν προσέλκυσε και πάλι την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών. Το 2018 ωστόσο άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για τις άκρως ριψοκίνδυνες πρακτικές της εταιρείας. 

Η κατάρρευση του οικογενειακού γραφείου προκλήθηκε αφότου η ViacomCBS, στην οποία η Archegos είχε μεγάλη έκθεση, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση μετοχών τον Μάρτιο toy 2021. Η πτώση που κατέγραψε μετοχή της ViacomCBS στην πορεία, προκάλεσε ανησυχία στις τράπεζες, που αύξησαν τις απαιτήσεις περιθωρίων εγγύησης (margin calls).

Η εταιρεία δεν κατάφερε να καλύψει αυτά τα margin calls, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν τις απαιτήσεις περιθωρίων εγγύησης γεγονός που οδήγησε στην απότομη πώληση των θέσεών της σε μετοχές. Τον Μάρτιο του 2021 όμως η Goldman γύρισε ξαφνικά την πλάτη στο fund και ακολούθησε ένα απότομο ξεπούλημα 30 δισ. δολαρίων, που οδήγησε στη κατάρρευσή του

Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Credit Suisse, Nomura Holdings και Morgan Stanley, έχασαν σχεδόν 10 δισ. δολάρια από την κατάρρευση της Archegos

Πηγή: athensvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα