Το στρατηγικό παιχνίδι του Ερντογάν-Στην εξίσωση η Κύπρος

Την εν γένει αδυναμία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να την απωλέσουν από σύμμαχο, στερώντας στον δυτικό συνασπισμό από κρίσιμο στρατηγικό βάθος σε μια ασταθή περιοχή, εργαλειοποιεί επιτυχώς η Τουρκία.

Η κρίση λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων και η εμφανής πρόθεση της Άγκυρας να ισορροπεί επικοινωνιακά σε δύο βάρκες, Ουάσιγκτον – Μόσχα, αφορά άμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ερντογάν, ανεβάζοντας στοχευμένα την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ,

προσβλέπει προφανώς σε ανταλλάγματα στην κρίσιμη για τον ίδιο και το μέλλον της ηγεμονίας του, ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν ανοικτά να εξοστρακίσουν την Μόσχα η οποία διείσδυσε σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, προκαλώντας ισχυρούς γεωστρατηγικούς πονοκεφάλους.   

Ο Ερντογάν, που συγκάλεσε για αύριο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη κρίσιμων αποφάσεων, συντηρεί το σενάριο, προφανώς όχι τυχαία, αγοράς μεν των S400 – ικανοποιώντας την Μόσχα – εγκατάστασης τους δε εκτός Τουρκίας.

Φόρμουλα «μη χείρον βέλτιστο» για τις ΗΠΑ, που όπως πολλάκις έπραξαν στο παρελθόν δεν θα διστάσουν, αν χρειαστεί, να προσφέρουν παράπλευρα οφέλη στον Ερντογάν. Με την Κύπρο και την ΑΟΖ της να έχουν δυστυχώς περίοπτη θέση στην λίστα των διαχρονικών θέλω του νεοσουλτάνου.

Ο Ερντογάν έχει, άλλωστ,ε στη φαρέτρα του και το επιπλέον όπλο του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ. Το οποίο κάθε δεύτερη μέρα προαναγγέλλει ότι θα στείλει εντός αδειοδοτημένων οικοπέδων της Δημοκρατίας.

«Καθόλου τυχαίες είναι οι πληροφορίες που συλλέγει το Σίγμα ότι οι Αμερικανοί, παρά το ανανεωμένο τους φλερτ με την Λευκωσία, δεν δείχνουν να κατανοούν πλήρως τα επιχειρήματά της, για την αποτελεσματικότητα και άρα την αναγκαιότητα συνέχισης παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Εμμένουν φορτικά στην οριζόντια πολιτική τους για αναθεώρηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, που όμως τροφοδοτεί την πίεση των Τούρκων για αλλαγή των όρων εντολής.Χωρίς βεβαίως αυτό να προεξοφλεί κάτι τέτοιο, αλλά και χωρίς να υποκρύπτει ότι στο ζήτημα των κυανόκρανων υφίσταται το πρόβλημα.»    

Μέσα στο ευμετάβλητο αυτό γεωπολιτικό περιβάλλον, πιθανές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ίσως αποδειχθούν εθνικά επικίνδυνες.Πολλώ δε μάλλον όταν ο Ακιντζί, οικειοθελώς πάντα, ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής πολιτικής. Στάση που επαναφέρει ξανά και ξανά το κρίσιμο ερώτημα για την διορατικότητα πολλών εκ  των ασκούντων την εξουσία.

Και όλα αυτά ενώ οδεύουμε ολοταχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα κριθεί η βούληση και δύναμη των Βρυξελλών να προστατεύσουν ένα κράτος μέλος.

Είναι όμως σε θέση οι Βρυξέλλες, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν το πάν για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, να σπρώξουν τελεσίδικα την Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας; Ερώτημα που θα απαντηθεί σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα