Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά να τηρηθεί πλήρως η κατάπαυση τπυρός Ισραήλ-Χαμάς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην πρώτη ομόφωνη ανακοίνωσή του αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις 10 Μαΐου.



Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου "χαιρετίζουν την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός" και "αναγνωρίζουν

το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος" καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, αναφέρει το κείμενο αυτό που εγκρίθηκε και από τις ΗΠΑ, αφού διαγράφηκε μία παράγραφος σχετικά με την καταδίκη των βιαιοτήτων.

Η Ουάσινγκτον είχε μέχρι τώρα απορρίψει τρία ψηφίσματα καθώς και ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Γαλλία και το οποίο απαιτούσε "τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την πλήρη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός", αναφέρει αυτό το κείμενο που προτάθηκε από την Κίνα, τη Νορβηγία και την Τυνησία, προσθέτοντας μόνο ότι οι χώρες μέλη εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες αμάχων λόγω των συγκρούσεων.

Οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές καταβάλλουν προσπάθειες και σήμερα για να ισχυροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ οι υπηρεσίες αρωγής κάνουν έκκληση να επικρατήσει ηρεμία ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από 11 ημέρες συγκρούσεων.

Η κατάπαυση του πυρός, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δεν είχε παραβιαστεί μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, επιτρέποντας έτσι στις αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών.

Παρά την αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή, δεν υπάρχουν αναφορές για εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ή για ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα.

Οι ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις παρέλυσαν τις πόλεις στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και προκάλεσαν πανικό, όχι όμως και τόσο εκτεταμένες ζημιές όσο εκείνες στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που περιηγήθηκε στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία αφού σπίτια, δρόμοι και υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως νοσοκομεία, έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές.

"Όλοι θα πρέπει απλώς να υποχωρήσουν και να μην κάνουν προκλητικές ενέργειες", είπε η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αφού μίλησε με επιζώντες σε μια ισοπεδωμένη γειτονιά της πόλης της Γάζας.

Αφού μεσολάβησε για την εκεχειρία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, η Αίγυπτος έστειλε χθες μια αντιπροσωπεία στο Ισραήλ για συζητήσει τρόπους για την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός και την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, είπαν αξιωματούχοι της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters.

Οι διαμεσολαβητές πηγαινοέρχονται από το Ισραήλ στη Γάζα και συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπως ανέφερε ένας σύμβουλός του. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ωστόσο, η επιρροή του Μαχμούντ Αμπάς στη Γάζα είναι μικρή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, λαμβάνοντας ωστόσο μέτρα ώστε οι πόροι να μην χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς, την οποία η Δύση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Αφού περιηγήθηκε στη Γάζα, η Χέιστινγκς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί παροχής βοήθειας θα διασφαλίσουν ότι "η βοήθεια δεν θα πέσει σε χέρια στα οποία δεν κατευθύνεται".

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της επειδή πολλοί άνθρωποι ζουν πολλοί μαζί σε ήδη υπερπλήρη καταλύματα, επειδή καταστράφηκαν πολλά κτίρια κατοικιών. "Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 ήταν άσκηση η κατάσταση εδώ, υπήρξε μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ακριβώς πριν από την κλιμάκωση (των συγκρούσεων). Τώρα οι άνθρωποι ζουν όλοι μαζί", εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα