Το Συμβούλιο επιβάλει κυρώσεις στον Λουκασένκο για τις εκλογές

Το Συμβούλιο πρόσθεσε σήμερα 15 μέλη των αρχών της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς και του γιου του και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Βίκτορ Λουκασένκο, στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για βίαιη καταστολή και εκφοβισμό ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων μετά τις Προεδρικές εκλογές

2020 στη Λευκορωσία.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν τώρα για συνολικά 59 άτομα, περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταξιδιού και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που απαριθμούνται.

Η σημερινή απόφαση ακολουθεί τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με την ανταπόκριση της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, στα οποία το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τη βία που ασκούν οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά οντοτήτων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Επιπλέον, στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, αναφέροντας ότι η λεγόμενη "εγκατάσταση" και η νέα εντολή που αξιώνει ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν είχαν δημοκρατική νομιμότητα, ζητώντας από τις αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν αμέσως οποιαδήποτε περαιτέρω καταστολή και βία κατά του λαού της Λευκορωσίας και να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους εκείνους που κρατούνται, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κρατουμένων.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσθέσει οκτώ μέλη του συριακού καθεστώτος στον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Συρία, υπό το φως των πρόσφατων υπουργικών διορισμών τους.

Αυτή η απόφαση ανεβάζει σε 288 τον συνολικό αριθμό ατόμων στα οποία επιβάλλεται από απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. 70 οντότητες υπόκεινται επίσης σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα κατά του συριακού καθεστώτος θεσπίστηκαν το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού άμαχου πληθυσμού. Εταιρείες και εξέχοντες επιχειρηματίες που επωφελούνται από τους δεσμούς τους με το καθεστώς και από την πολεμική οικονομία υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις. Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Συρίας στην ΕΕ και περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή για την παρακολούθηση διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στη σύγκρουση της Συρίας. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μόνιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο, Λουκασένκο,symvoulio, loukasenko