Το θρυλικό "Ντεσεβό" τρώει πόρτα από τα Ηλύσια Πεδία

Το θρυλικό Ντεσεβό είναι ελεύθερο να ανεβαίνει στα Ηλύσια Πεδία. Μπροστά στις βόλτες που απολαμβάνουν οι τουρίστες με το όχημα-σύμβολο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Παρίσι κάνει τα στραβά μάτια.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα άλλα παλιά αυτοκίνητα: εδώ και μερικές εβδομάδες τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πριν από το 1997 πρέπει να περιμένουν τους επιβάτες τους σε κάποια από τις στάσεις του μετρό στα περίχωρα της πόλης. Πρόκειται για την αρχή μιας μεταρρύθμισης που επιδιώκει τη μείωση

τον ρύπων στη γαλλική πρωτεύουσα. Θα ακολουθήσουν έως το 2020 τα οχήματα με μηχανές ντίζελ.

Με την ανακοίνωση του μέτρου η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό είχε ξεσηκώσει στα τέλη του 2014 θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, μετά το σκάνδαλο της VW και τη συζήτηση για την εκπομπή ρύπων που ακολούθησε, οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Τα αυτοκίνητα ντίζελ αποτελούν πραγματικό δημόσιο κίνδυνο για την υγεία» πιστεύει ο δημοτικός σύμβουλος για θέματα συγκοινωνιών στο Παρίσι Κριστόφ Ναντοφσκί.

Πράγματι η ανάγκη θέσπισης της σχετικής ρύθμισης είναι μεγάλη. Στους οδικούς άξονες του Παρισιού οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι διπλάσιες απ' ότι στους περιφερειακούς δρόμους. 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε ρύπους, οι οποίοι υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα. «Το να περνά κανείς μία μέρα στο Παρίσι με μεγάλη κυκλοφορία, ισοδυναμεί με το να εισπνέει τον καπνό οκτώ τσιγάρων σε ένα δωμάτιο 20 τ.μ.» προειδοποιούν οι αρχές της πόλης.

Για το πρόβλημα ευθύνεται επίσης το γεγονός ότι οι γαλλικοί νόμοι προβλέπουν λιγότερο φόρο για όσους έχουν αυτοκίνητα ντίζελ. Ως εκ τούτου το 70% των νέων οχημάτων έχει μηχανή ντίζελ.

Αποφασιστικότητα παρά τις αντιδράσεις

Τα αποτελέσματα της απαγόρευσης δεν είναι ακόμη εμφανή στη γαλλική πρωτεύουσα. Κάναμε ένα πρώτο βήμα, εξηγεί ο πολιτικός των Οικολόγων Κριστόφ Ναντοφσκί, «ώστε ο κόσμος να συνηθίσει και να πειστεί». Ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν απαγορευθεί στο κέντρο της πόλης όλα τα φορτηγά και τα λεωφορεία κατασκευής προ του 2001, από την 1η Ιουλίου το ίδιο ισχύει και για τα Ι.Χ. Και το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται προς το παρόν στα 35 ευρώ, από του χρόνου όμως θα είναι διπλάσιο.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις. Ο σύλλογος αυτοκινητιστών «40 εκατομμύρια οδηγοί» επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν όλοι καινούργια αυτοκίνητα, πολλοί δε από αυτούς χρειάζονται το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους.

Οι οδηγοί συλλεκτικών αυτοκινήτων έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιβάλουν τη θέλησή τους: οι αντίκες μπορούν να κινούνται ακόμη στους δρόμους του Παρισιού εφόσον έχουν τη σχετική πινακίδα. Ωστόσο η σοσιαλίστρια Ανν Ινταλγκό δε δείχνει να αστειεύεται: το καλοκαίρι του 2017 η απαγόρευση πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα αυτοκίνητα προ του 2001 ανεξαιρέτως.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα