Το Τμήμα Δασών είχε προειδοποιήσει

Την προειδοποίησή του για τον τεράστιο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών για την περίοδο που διανύουμε, έχει διατυπώσει γραπτώς εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια το Τμήμα Δασών.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2012 και υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δασών και νυν διευθυντή, Τάκη Τσιντίδη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η περίοδος του έτους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με τις πιο επικίνδυνες ώρες να είναι μεταξύ 12:00 και 14:00.

Αυτό

συμβαίνει λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, που περιλαμβάνουν δυνατούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες και με τη βλάστηση σε δρόμους και χωράφια να είναι πυκνή και ξερή. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, ευνοούν σαφώς τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, το κοινό εμφανίζεται «πιο απρόσεχτο» καθώς, κατά κάποιο τρόπο, ξεχνά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του προηγούμενου χρόνου και είναι πιο επιρρεπές στην απροσεξία. Έτσι, το κάψιμο ξερών χόρτων, η απρόσεκτη χρήση ψησταριών στην εξοχή ή ακόμα και με τη ρίψη αποτσίγαρων στο ύπαιθρο.

Ο παρακάτω πίνακας με στοιχεία από το 200 μέχρι το 2012, δείχνει τις κύριες αιτίες πυρκαγιών

Όσον αφορά στην ετοιμότητα των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων, το προσωπικό φαίνεται ότι χρειάζεται «χρόνο προσαρμογής» για να µπει στη ρουτίνα του καλοκαιριού, καθώς στις υπηρεσίες προσέρχεται νέο προσωπικό χωρίς εμπειρία ή με φτωχή γνώση των περιοχών, την ώρα που τα συστήματα ενδέχεται να µην λειτουργούν μετά την αδράνεια του χειμώνα.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος αντίδρασης των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων που θεωρείται ικανοποιητικός (9-10 λεπτά), ο κίνδυνος παραμένει υψηλός, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με σημαντικότερη το κάψιμο ανεπιθύμητης βλάστησης, με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές να προκαλούνται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε εξοχικές κατοικίες.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον από τον Αύγουστο και τους φθινοπωρινούς μήνες, οπότε μεγάλες πυρκαγιές καίνε για περισσότερο χρόνο μέχρι την κατάσβεσή τους το βράδυ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρατίθενται στην έρευνα, είναι προϊόν έρευνας τουλάχιστον 13 ετών, με έναν αρκετά μεγάλο όγκο πληροφοριών να έχει συγκεντρωθεί. ενδιαφέρον είναι ότι, τα στοιχεία αυτά δίνουν τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τάσεις σε κρίσιµες παραµέτρους, όπως στην έκταση που καίγεται.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα