Το «βραβείο του οραματιστή» της χρονιάς απένειμαν στον Τατάρ

Το ιδιωτικό Genç TV (27.10.23, kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι το «βραβείο του οραματιστή» της χρονιάς απένειμε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ η Επιτροπή Ακαδημίας, Πολιτισμού και Επιστήμης της Ομοσπονδίας Όλων των Γραφειοκρατών και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TÜMBİFED).

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Τατάρ η «πρόξενος» του κατοχικού καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη, Φατμά Ντεμιρέλ, αφού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή λόγω του βεβαρημένου του προγράμματος.

Σε μήνυμα που απέστειλε ο Τατάρ και ανέγνωσε

η Ντεμιρέλ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι καθίσταται πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα σήμερα και να παράγει κατάλληλες λύσεις. Συνέχισε ισχυριζόμενος τα εξής:

«Η πολιτική που ακολουθούμε με σκοπό να μπορέσουν να συνεχίσουν και να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους οι Τούρκοι της Κύπρου, παράλληλα με την άντληση διδαγμάτων από την ιστορία, περιέχει την ορθή αντίληψη της σημερινής συγκυρίας. Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ ο ταπεινός με την έννοια ‘όραμα’ είναι η παραγωγή μιας υλοποιήσιμης προβολής για το μέλλον με τη βοήθεια εμπειρίας και γνώσης. Με το βραβείο που μας απονείματε, μας χαροποίησε το ότι είδαμε πως εκτιμώνται αυτές οι προσπάθειές μας.

Όταν δημιουργούσαμε το όραμά μας για ‘λύση δύο κρατών στην Κύπρο’, ξεκινώντας από αυτές ακριβώς τις ιστορικές και αντικειμενικές πραγματικότητες, θεωρώ ότι δημιουργήσαμε μια απτή απάντηση στην αναζήτηση εφαρμόσιμης λύσης στην Κύπρο.

Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι ‘συνομιλίες για το Κυπριακό’ που διεξάγονταν για πέραν από 50 χρόνια κάτω από την εντολή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα με αυτό, όλη η θυματοποίηση έμεινε πάνω στους Τούρκους της Κύπρου.

Έλαχε σε εμάς να εκφράσουμε με θάρρος την πραγματικότητα ότι το φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι τα δύο χωριστά κράτη, ενώ η υπάρχουσα κατάσταση στο νησί είναι ούτως ή άλλως διζωνική και υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, όχι δύο χωριστές κοινότητες, δύο χωριστά έθνη και δύο χωριστές κουλτούρες.

Εκείνοι που αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα πέφτουν τόσο πολύ σε αντίθεση με την πραγματικότητα και την επιστήμη ώστε να ισχυρίζονται ότι ‘στο νησί υπάρχει ένας λαός’. 

Το να μπορεί να βλέπει χωρίς προκατάληψη, από διαφορετικές σκοπιές και ρεαλιστικά τα ζητήματα της χώρας και του κόσμου είναι μια μεγάλη πραγματικότητα για έναν πολιτικό, ειδικά για έναν ηγέτη. 

Η μεταμόρφωση του κόσμου, το κτίσιμο ενός μέλλοντος είναι βεβαίως στη φύση της ανθρωπότητας, όμως αυτό μπορούμε να το κάνουμε στη βάση απτών πραγματικοτήτων και επιστημονικών δεδομένων.

Το θάρρος να μπορεί κανείς να εκφράζει την γυμνή πραγματικότητα ξεπερνώντας απόψεις κλισέ και προκαταλήψεις μπορεί να είναι εφικτό μόνο με το να διαθέτει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον.

Η ‘λύση δύο κρατών’ προσφέρει ένα βιώσιμο όραμα που θα διασφαλίσει ηρεμία και ασφάλεια στην Κύπρο, ακριβώς με αυτές τις πραγματικότητες και αυτές τις βάσεις.

Παράλληλα με το πρόβλημα της αποσταθεροποίησης που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης που υποδαυλίζει η δυναμική του να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος τόσο ενεργειακό πεδίο όσο και κέντρο διανομής ενέργειας, θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ειρήνη και την περιφερειακή ειρήνη όσο και στον τερματισμό της έντασης που υπάρχει στην περιοχή ο καθορισμός των πεδίων κυριαρχίας των δύο λαών και το όραμα του να ζουν πλάι-πλάι συνεργαζόμενοι. […]»

Καταληκτικά, ο Τατάρ ευχαρίστησε την TÜMBİFED για την απονομή του βραβείου, τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και κυρίως τον Πρόεδρο Έρντογαν, αλλά και τους δικούς του συνεργάτες για την κάθε είδους επιστημονική και πολιτική στήριξη στη δημιουργία του «οράματός» τους.

Πηγή: ΓΤΠ 

Keywords
Τυχαία Θέματα