Το Βrexit και τι σημαίνει: Mια ρεαλιστική διάσταση
Aποφάνθηκε ο λαός και ψήφισε. Όχι όλος ο λαός, αλλά, όσοι κατάθεσαν τη ψήφο τους στις κάλπες, αποφάσισαν κατά ελάχιστη πλειοψηφία, πως το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τα καταφέρει μάλλον καλύτερα.
Tο πραγματικό πρόβλημα με το δημοψήφισμα παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, στην πραγματικότητα, στηρίζεται σε λιγότερο από το 50% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, αν λάβουμε υπόψη και την αποχή. Η ψήφος με μοναδικό κριτήριο
Τα logistics του διαζυγίου αποτελούν εξάλλου και το χειρότερο πονοκέφαλο, μεγαλύτερο, πιο χρονοβόρο και πιο ακριβό από την απόφαση την ίδια. Το πιο σημαντικό όμως, και το οποίο προσπερνιέται με ψιλά γράμματα, είναι το εσωτερικό διαζύγιο το οποίο εξελίσσεται και το οποίο προβλέπεται πως θα ταράξει τη σταθερότητα και την ενότητα σε εθνικό επίπεδο. Η πραγματική απόσχιση είναι κοινωνική και συμβαίνει μέσα στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι με την ΕΕ. Όταν η πλειοψήφία των ψηφοφόρων υπέρ του Brexit είναι ηλικίας 65+ με μέσο όρο προσδόκιμου ζωής τα 16 χρόνια, και όταν το Λονδίνο, στο σύνολό του, ψηφίζει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, τότε αρχίζουν οι ανησυχίες για ενδοοικογενειακές κρίσεις και τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα. Το δημοψήφισμα έχει ουσιαστικά, de facto, χαράξει το τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της επαρχίας. Και όταν, η Σκωτία έχει αποφασίσει το 2014 να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγαλύτερο μοχλό πίεσης την συμμετοχή του ως κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, τότε μάλλον προβλέπονται πολλά δημοψηφίσματα στο εγγύς μέλλον (ήδη ανακοινώθηκε πρόθεση για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία για απόσχιση από το Η.Β το οποίο και εξετάζεται σοβαρά), χωρίς να αποκλείεται και νέα τάξη πραγμάτων στη Β. Ιρλανδία. Ουσιαστικά, το σημερινό δημοψήφισμα αποφασίστηκε βάσει του λεγόμενου recency factor: τι συμβαίνει τώρα και όχι τι προβλέπεται πως θα συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο (και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όσοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίσεις του μέλλοντος, ήταν και αυτοί που ψήφισαν κατά του Brexit).
Το Brexit δημιουργεί και μια μεγάλη αλλαγή ρητορικής σχετικά με το πως θα διεξάγεται πλέον η πολιτική, εσωτερικά. Τείνουμε να κατηγορούμε την Ευρώπη για όλα τα κακά που μας συμβαίνουν, η οποία συχνά αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο ανίκανων πολιτικών και εσωτερικών ανεπαρκειών. Τα κακά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και των περισσότερων χωρών, όπως και της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, δημιουργούνται επι το πλείστον από τις χώρες τις ίδιες. Καιρός τώρα να δούμε πως θα δικαιολογηθούν πολιτικά οι απανταχού επίδοξοι πολιτικοί καιροσκόποι, τώρα που έχουν υιοθετήσει το ιδανικό σενάριο ως ωμή πραγματικότητα και που τώρα θα πρέπει, περισσότερο από πριν, να καλοκρατούν τις Βρυξέλλες. Κανείς δεν αρνείται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρει διαχρονικά και πως πρέπει να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο λειτουργίας της – το Brexit όμως δεν αναγκάζει την Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τίποτα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι αποκλειστικά πρόβλημα των Βρετανών.
Καταλήγοντας με αγγλοσαξονικό χιούμορ, ίσως η προοπτική του Boris Johnson και του Donald Trump, τώρα περισσότερο από ποτέ, μας δείχνει πως το μέλλον της πολιτικής, και επομένως του πλανήτη, είναι τελικά οι γυναίκες.
H Ειρήνη Δημητρίου, είναι ειδική επί θεμάτων ΕΕ, Ευρωπαικής πολιτικής και ανάπτυξης CEO, Αnirot Development OrganisationΤα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Brexit μπορεί να είναι η σωτήρια της Ελλάδας;
- Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ενός ζευγαριού;
- O Φάρατζ παραδέχτηκε ένα μεγάλο ΨΕΜΑ της εκστρατείας του για το Brexit...
- Ταραχτηκε η Μενεγάκη για το Brexit
- Γιατί το Brexit πλήγωσε τους νέους
- Βρέθηκε πτώμα άνδρα στο Ηράκλειο
- Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit με την τουρκική καταγωγή που θέλει να γίνει πρωθυπουργός
- BBC: Οι οκτώ λόγοι για τους οποίους επικράτησε το Brexit
- Δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη
- Βρέθηκε ο παρτενέρ του Σπανούλη στον Ολυμπιακό!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Το Βrexit και τι σημαίνει: Mια ρεαλιστική διάσταση
- Δείτε τον καταζητούμενο του μακελειού στην Αγία Νάπα
- Με μαύρα περιβραχιόνια
- ΑΕΚ-Ομόνοια 0-0: (Χ)ρήσιμα συμπεράσματα...
- Διερεύνηση των πολιτικών αποφάσεων ζητά το ΑΚΕΛ για πυρκαγιά
- Μεγάλες απώλειες για Μουρίνιο και Γκουαρδιόλα από Brexit
- Oμπάμα: Eταίροι με ΗΒ και μετά το δημοψήφισμα
- Νολίτο: "Brexit; Χορός που κάνουν στο NBA"
- Ο κόσμος είδε το νέο "σπίτι" της ΑΕΚ
- Σοκ από το "Brexit" δηλώνουν οι οικονομολόγοι
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Το Βrexit και τι σημαίνει: Mια ρεαλιστική διάσταση
- Νολίτο: "Brexit; Χορός που κάνουν στο NBA"
- Oμπάμα: Eταίροι με ΗΒ και μετά το δημοψήφισμα
- Ο κόσμος είδε το νέο "σπίτι" της ΑΕΚ
- Σοκ από το "Brexit" δηλώνουν οι οικονομολόγοι
- Δείτε τον καταζητούμενο του μακελειού στην Αγία Νάπα
- Με μαύρα περιβραχιόνια
- Μεγάλες απώλειες για Μουρίνιο και Γκουαρδιόλα από Brexit
- Εθελοντές τροχονόμους στις πυρκαγιές από Δήμο Λεμεσού
- Διερεύνηση των πολιτικών αποφάσεων ζητά το ΑΚΕΛ για πυρκαγιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η φωτογραφία του παίκτη του X-Factor μετά την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς
- «Απαγορευτικό» σε δεκάδες τουριστικά νησιά βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
- Spiegel: Η Ευρώπη πέθανε - Ζήτω η Ευρώπη;
- To ειρωνικό tweet του Σνόουντεν για το Brexit
- Κίνα «καλεί» Εσιέν!
- Έγινε πατέρας ο Πασχάλης Τσαρούχας
- Οι Λονδρέζοι ζητούν την ανεξαρτησία τους για να παραμείνουν στην ΕΕ!
- Washington Post: Αυτές είναι οι υποψήφιες, επόμενες αποχωρήσεις από την ΕΕ
- Brexit - Τραμπ: Είναι φανταστικό, οι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους!
- Brexit - Ισπανία: Η Μαδρίτη προτείνει «συγκυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ