Το Υφυπουργείο Τουρισμού ενώπιον ΚΟΤ και ΠΕΟ

Την αντίθεση του μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας από την Κυβέρνηση Υφυπουργείου Τουρισμού να διαλυθεί ο ΚΟΤ, εξέφρασε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΤ Άγγελο Λοϊζου να τονίζει την ανάγκη πως ό,τι και να γίνει, θα πρέπει να ενδυναμωθεί αυτό που θα ονομάζεται είτε οργανισμός είτε μηχανισμός για την ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στα γραφεία του ΚΟΤ της ηγεσίας της ΠΕΟ

με το ΔΣ του Οργανισμού, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι "σταθήκαμε στο ζήτημα της πρόθεσης της Κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία της εισαγωγής νέων Υφυπουργείων, ουσιαστικά να διαλυθεί ο ΚΟΤ και έχουμε εκφράσει τη θέση μας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό και λανθασμένο, δε θα πρόσθετε καθόλου στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της πολιτικής του κράτους στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης αλλά αντίθετα θα δημιουργούσε συνθήκες όπου όλη αυτή η τεχνογνωσία, εμπειρία που έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια μέσα από τη δράση του οργανισμού να απαξιωθεί”.

Αναφέροντας ότι συζήτησαν και θέματα εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι “ο ΚΟΤ έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει και σε αυτό το ζήτημα, με την έννοια ότι όπως συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, το πιο ισχυρό κεφάλαιο στον χώρο του τουρισμού δεν είναι η υλική υποδομή αλλά οι άνθρωποι οι οποίοι είναι η ψυχή του τουρισμού και θα έπρεπε τα κριτήρια, οι μηχανισμοί αξιολόγησης των τουριστικών βιομηχανιών να περιλαμβάνουν και τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξυπηρέτηση που θα έχει ο τουρίστας να είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι”.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι “θα πρέπει οι διοικήσεις των ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα τα ΔΣ να διασφαλίζουν, όσο γίνεται, την αξιοκρατία και ότι στα θέματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό θα κυριαρχία το κριτήριο της αξίας και όχι οποιοδήποτε άλλο κριτήριο”, προσθέτοντας ότι “έχουμε τη διαβεβαίωση από το ΔΣ ότι αυτή η αρχή τηρείται και θα τηρείται”.

Ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες του οργανισμού σε σχέση με τον τουρισμό και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται, υπό την έννοια ότι ο τουρισμός πάει καλά.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο γιατί το ΔΣ του ΚΟΤ, όπως είπε, θέλει να ακούει απόψεις που στοχεύουν στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός.

Πρόσθεσε ότι “η ΠΕΟ ως μια οργάνωση κοινωνική, με ευρύτερες κοινωνικές ευαισθησίες, είναι έτοιμη να συμβάλει με τις απόψεις της για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό γενικότερα της τουριστικής νομοθεσίας, και ειδικότερα του ΚΟΤ και των υπηρεσιών του”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Άγγελος Λοϊζου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι το ΔΣ ήθελε αυτή τη συνάντηση για να πει “και τα δικά του απωθημένα, διότι στα δυόμιση χρόνια που είμαστε στο ΔΣ ακούσαμε πάρα πολλά, κυρίως κριτική αλλά και λανθασμένες εικόνες που είχαν σχηματιστεί και για τον οργανισμό και για τον ρόλο που παίζει στην οικονομία του τόπου”.

Αναφορικά με το θέμα του προσωπικού, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η επιτυχία του τουρισμού είναι στο να μπορείς να πωλήσεις μοναδική και αυθεντική εμπειρία στον τουρίστα, προσθέτοντας ότι “αν λάβουμε υπόψη αυτές τις δύο λέξεις, τότε καταλήγουμε στο ότι την εμπειρία και τον αυθεντισμό δεν τη δίνει το κτίριο και τα μηχανήματα αλλά ο άνθρωπος”.

Ανέφερε ότι για να έχουμε μια αειφόρο ανάπτυξη στον τουρισμό και κοινωνική ευμάρεια η οποία να είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνία, πρέπει “να έχουμε το σωστό προσωπικό που να μπορεί να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στον επισκέπτη”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Αυτά είναι τα σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου, και τα υπόλοιπα, όπως είπε, τα παρακολουθούμε διότι δε λαμβάνουμε μέρος, ούτε αν θα γίνουν Υφυπουργεία ούτε οτιδήποτε άλλο.

Ανέφερε ότι εκείνο που μπορεί να πει είναι πως “ό,τι και να συμβεί θέλουμε να ενδυναμωθεί αυτό το πράγμα που ονομάζεται είτε οργανισμός είτε μηχανισμός για την ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού μας.

Για να ενδυναμωθεί ίσως να θέλει ένα στρατηγικό επιτελείο που θα μπορεί να αναπτύσσει την στρατηγική, να έχει και την ουσία και την εξουσία, να παίρνει αν είναι δυνατό εντολές απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να έχει τη δύναμη και στην εφαρμογή. Αν υπάρχει ο ΚΟΤ που θα εφαρμόζει ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, αυτό το Σώμα θα πρέπει να έχει τη δύναμη και την εξουσία να αναπτύσσει και να εφαρμόζει στρατηγική και να έχει τα εργαλεία του, ένα εκ των οποίων να είναι ένας ΚΟΤ.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα παραμείνει ο ΚΟΤ, ο κ. Λοϊζου είπε ότι “θα μπορούσε”, προσθέτοντας ότι “εάν δούμε ότι στην πορεία όπως διαμορφώνεται η νομοθεσία για την οργάνωση του Υφυπουργείου, εκεί που θέλουμε ευελιξία δε θα έχουμε, εκεί που θέλουμε να αποφύγουμε γραφειοκρατία δε θα έχουμε, τότε σίγουρα θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτος οργανισμός ο οποίος θα κάνει όλα αυτά”.

“Αν είμαστε αρκετά σοφοί να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νομοθεσία του Υφυπουργείο που θα μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα χωρίς πρόβλημα, τότε αφομοιώνεται ο ΚΟΤ από το Υφυπουργείο και προχωρά”, πρόσθεσε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα