Τον καταρτισμό ενός «master plan» για την οικονομία, ζητά ο ΣΕΛΚ

Την ανάγκη για καταρτισμό ενός master plan, ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομία που θα εκπονηθεί σε συνεργασία δημόσιο και ιδιωτικού τομέα, επεσήμανε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Μάριος Σκανδάλης.

Σε ομιλία του στην 58η Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ, ο κ. Σκανδάλης είπε πως ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και δυνατότητες της οικονομίας, τα δεδομένα και τις τάσεις

της ευρωπαϊκής και ευρύτερα της διεθνούς οικονομίας, τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις μας, τις αλλαγές/διορθώσεις που επιβάλλονται να γίνουν σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα της χώρας, και την εικόνα που θα θέλουμε να προβάλλουμε για την Κύπρο διεθνώς.

«Για τον καταρτισμό του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού είναι εκ των ων ουκ άνευ η στενή και εποικοδομητική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα», είπε και συμπλήρωσε: «Με άλλα λόγια, καλούμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που βιώνουν καθημερινά τα δεδομένα της αγοράς, για να καταρτίσουμε ένα πλάνο ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της οικονομίας και του ’επιχειρείν’».
Παράλληλα, ο κ. Σκανδάλης κατέθεσε και επίσημα τις δέκα προτάσεις του ΣΕΛΚ, οι οποίες, όπως είπε, καταρτίστηκαν μετά από συγκροτημένη μελέτη και από αξιολόγηση των δεδομένων και πραγματικών αναγκών της οικονομίας.

Ειδικότερα, ζητείται όχι μόνο η συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και η περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επισημαίνεται πως είναι αναγκαία η συνέχιση της πολιτικής παροχής κινήτρων σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Χωρίς την ενεργό εμπλοκή του δυναμικού ιδιωτικού τομέα δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε οποιαδήποτε διαχρονική ανάπτυξη, ενώ σημειώνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για σοβαρή αναθεώρηση του φορολογικού μας συστήματος, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις παρούσες αλλά και μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες.

Η τέταρτη πρόταση αφορά στη συνέχιση και η ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων στην Κύπρο με σωστή προβολή των συγκριτικών πλεονασμάτων που διαθέτει η χώρα.

Η πέμπτη πρόταση σημειώνει ότι επιβάλλεται μια συντονισμένη κοινή προσπάθεια κράτους και ιδιωτικού τομέα για προώθηση του τομέα των υπηρεσιών, ώστε η Κύπρος να αποκομίσει οφέλη από την ανάπτυξη των υπηρεσιών, που σήμερα συνεισφέρουν κατά 85% στο ΑΕΠ της χώρας.

Προβάλλεται ακόμη η ανάγκη προώθησης αρχών χρηστής διακυβέρνησης και επιχειρηματικού ήθους. «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα, κάτι που συνεπάγεται  την ολιστική αλλαγή της κουλτούρας μας ως επιχειρηματικός κόσμος», είπε.

Η όγδοη πρόταση αφορά τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του κράτους, είπε, σημειώνοντας ότι «το μοντέλο λειτουργίας του κράτους μας έχει εξαντληθεί» και ότι χρειάζεται ένα «γενικό λίφτινγκ».

Στις προτάσεις του ΣΕΛΚ περιλαμβάνεται και η ενέργεια, με τον Μάριο Σκανδάλη να σημειώνει πως «οφείλουμε να λάβουμε έγκαιρα τις δέουσες αποφάσεις και να προχωρήσουμε στην εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου μας, στην έλευση και χρήση φυσικού αερίου στην οικονομία μας και στην πρακτική προώθηση των ενεργειακών προοπτικών της χώρας μας».

Τέλος, η δέκατη πρόταση αφορά «το θέμα της νοοτροπίας και των αγκυλώσεων μας, που πολύ συχνά υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης». «Έχουμε την υποχρέωση έναντι της επόμενη γενιάς να αφήσουμε πίσω μας στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, και να κοιτάξουμε μπροστά υιοθετώντας νέα, σύγχρονη, κουλτούρα», είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.

Το νέο πρόσωπο του ΣΕΛΚ
Εξάλλου στην Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο του ΣΕΛΚ, το οποίο περιέχει νέους διακριτικούς χρωματισμούς, νέο σχήμα και σύγχρονες γραμματοσειρές.

«Η αλλαγή της εξωτερικής εικόνας του Συνδέσμου μας, επισήμανε, απορρέει από τον στρατηγικό προγραμματισμό του ΣΕΛΚ για την περίοδο 2019-2021 και συνάδει με τις στρατηγικές μας επιδιώξεις και τη σαφή μας πρόθεση για ενεργότερη και πιο δυναμική παρέμβαση τόσο στα του επαγγέλματος, όσο και στα δημόσια δρώμενα», κατέληξε ο κ. Σκανδάλης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα