Των Τριών Ιεραρχών και συνεπώς των ελληνικών γραμμάτων

Τι σχέση μπορεί να έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου του 2024 με το πνεύμα των Τριών Ιεραρχών; Δυστυχώς, καμία και αυτό μας απέδειξε το ίδιο το πανεπιστήμιο με τον πιο θλιβερό τρόπο. Θλιβερότερο όμως, είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επιδιώκει να το προσεγγίσει.

Αγαπητό ακαδημαϊκό προσωπικό, συνειδητά ή λόγω μη κατανόησης των νοημάτων, διαχωρίσατε την εορτή των Τριών Ιεραρχών από την εορτή των Γραμμάτων; Το ημερολόγιο (για να μην ανατρέξουμε στο εορτολόγιο που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν σας είναι οικείο) αναφέρει ότι την 30η Ιανουαρίου εκάστου έτους εορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες, ήτοι οι προστάτες των ελληνικών Γραμμάτων. Προς τι ο περιορισμός της εκδήλωσης σας στα Γράμματα αντί στους προστάτες τους; Με ποια ευκαιρία διοργανώσατε την περιβόητη εκδήλωση για την «γιορτή των Γραμμάτων»; Ποια ήταν η αιτία της δημόσιας αργίας την ημέρα της εκδήλωσης σας; Προσωποποιήσατε τα γράμματα και εξαλείψατε τα πρόσωπα της γιορτής;

Είναι αποκαρδιωτικό που βλέπουμε την, υπό άλλες περιστάσεις κοιτίδα πολιτισμού, να εκδηλώνεται με τόση ανευθυνότητα και απερισκεψία, ακολουθώντας μια δήθεν προοδευτική πολιτική. Σας φαίνεται αναχρονιστική και ξεπερασμένη η αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες και η απόδοση τιμής σε αυτούς; Η απόρριψη της παράδοσης και η αντικατάσταση της με προοδευτικοφανείς μοντερνισμούς, δείχνει μάλλον μια εμπάθεια προς όλες τις αξίες που διέπουν την ρωμέικη κοινωνία μας. Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε τον ομιλητή και τον τύπο της εκδήλωσης αυτής για τη συγκεκριμένη ημέρα; Μια ομιλία από τον τραγουδιστή Αλκίνοο Ιωαννίδη σχετικά με το τραγούδι και τη μουσική, κρίθηκε ως αρμόζουσα για να τιμηθούν τα Γράμματα; Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η αντίρρηση μας αφορά στην εκδήλωση και όχι στον ομιλητή, ο οποίος παρεμπιπτόντως προέβη και σε ένα σχόλιο επιεικώς αθεολόγιτο και υβριστικό περί μη ύπαρξης του Θεού χωρίς την ύπαρξη του τραγουδιού. Καλό είναι να μην αναφερόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Θεότητα, ούτε εν σχήματι λόγου, μόνο και μόνο για να εκφράσουμε ασήμαντες και χοϊκές προσωπικές ιδέες.

Το όλο περιστατικό είναι λυπηρό μεν, πλήρως λογικό δε, δεδομένου ότι ουδεμία βαθύτατη σχέση δεν έχει το Π.Κ με την ουσία των Γραμμάτων και το διευρυμένο πνεύμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από ικανότητα διάκρισης της ουσίας κάθε ωφέλιμου ερεθίσματος. Μάλλον ερεθίζονται αντί να ωφελούνται, από εορτές σαν αυτή οι υπεύθυνοι αυτής της αστοχίας. Εξάλλου, ένας εκ της φαεινής τριάδας των Πατέρων, ο μέγας Θεολόγος Γρηγόριος, χαρακτηρίζει ως σκαιούς, τουτέστιν αδέξιους και απαίδευτους, όσους υποτιμούν την υψηλή παιδεία προκειμένου να αποκρύψουν τη δική τους πνευματική ανεπάρκεια.

Δεν θα προσπαθήσω όμως να σας παρουσιάσω το ύψος της μόρφωσης και του πνευματικού έργου των Τριών Ιεραρχών αφού, πρώτον κατά πάσα πιθανότητα θα φανώ κατώτερος της περίστασης στερώντας κάτι από το μέγεθος τους και κατά δεύτερον η επιστολή θα καθίστατο πολυσέλιδος. Ενδεικτικά σας προτρέπω να μελετήσετε το έργο τους από τις πολύτιμες επιστημονικές σειρές ΕΠΕ (Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, Εκδόσεις: Γρηγόριος ο Παλαμάς και Patrologia Graeca,

Κέντρο Πατερικών Εκδόσεων. Μην προσπαθείτε κύριοι και κυρίες να κόψετε την κοινωνία από τη ρίζα και να την μεταφυτεύσετε σε μια άλλη ξενόφερτη νοοτροπία. Προσπάθησαν κι άλλοι αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν ευημερεί σε τούτο τον τόπο, τίποτα που είναι ξεκομμένο από την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Εδώ, ξέρουμε ότι 30 του Γενάρη πηγαίνουμε Εκκλησία γιατί γιορτάζουν οι Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Μετά από αυτούς, γιορτάζουν και τα ελληνικά Γράμματα τα οποία αυτοί αγάπησαν και μετέδωσαν.

Πέτρος Κούλενδρος, δάσκαλος

Keywords
Τυχαία Θέματα