Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εδώ μιλάμε για τις ζωές μας!

Τον Μάιο του 2024 και μετά από επτάμισυ χρόνια, λόγω παράτασης της θητείας των νυν Δημοτικών Αρχών, θα έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά θα έχουμε μπροστά μας ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναλύεται σε τρεις νομοθεσίες. Τον θεσμό του Επαρχιακού Οργανισμού και τις Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές, θα έχουμε επίσης εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες, οι οποίες θα είναι και οι τελευταίες, γιατί σύμφωνα

με την νομοθεσία από το 2029 μεταφέρονται στους Δήμους.

Είναι αλήθεια ότι το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύ σύνθετο, περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, πολλές αλλαγές που ενδεχομένως κρύβουν και δυσλειτουργίες. Κατ’ αρχήν οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους πολλά ψηφοδέλτια. Τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού, ο οποίος θα εκλέγεται και θα περιβάλλεται με ισχυρές εξουσίες και εκ των πραγμάτων, εφόσον θα εκλέγεται από τους πολίτες πόλης και υπαίθρου θα λειτουργεί ως ένας ισχυρός πολιτειακός θεσμός. Την ίδια ώρα οι πολίτες θα επιλέγουν για να ψηφίσουν τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους των διαμερισμάτων, τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, τα μέλη των Σχολικών Εφορειών. Αν προσθέσουμε το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, οι οποίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τα ψηφοδέλτια προσφυγοποιημένων Δήμων, Κοινοτήτων και Σχολικών Εφορειών, μιλάμε για 7 – 8 ψηφοδέλτια. Υπάρχει όντως βαθμός δυσκολίας, τόσο για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή τω εκλογών, όσον και για την ενημέρωση – κατάρτιση των πολιτών για να αποφευχθούν προβλήματα.

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν γιορτή της δημοκρατίας, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Είναι ο πιο λαϊκός θεσμός, ο πιο κοντινός θεσμός στους πολίτες. Γιατί εδώ ακριβώς μιλάμε για τις ζωές μας! Είναι πολιτικές εκλογές, αλλά διακρίνονται για τις ιδιαιτερότητες του τοπικού χαρακτήρα που έχουν. Είναι οι εκλογές που οι συνειδήσεις νοιώθουν ποιο απελευθερωμένες και ως εκ τούτου κάνουν τις επιλογές τους ελεύθερα χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Γιατί ζει και βιώνει καθημερινά το έργο, την προσφορά, το όραμα κάθε τοπικής αρχής.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά έχει καταγράψει στην ιστορική διαδρομή της μεγάλες στιγμές αγωνιστικής δράσης, προσφοράς και συνεχούς ποιοτικής αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και περαιτέρω εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού. Έχει τεράστια ιστορία, μεγάλη παράδοση, υπήρξε το ΑΚΕΛ η ατμομηχανή της προόδου, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής. Και σήμερα αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε σ’ ένα νέο ραντεβού τον Μάιο του 2024.

Καταθέτοντας προγραμματικές θέσεις και οράματα βιώσιμων πόλεων, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει νέες θέσεις εργασίας, προσιτή στέγη, οράματα που θα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία, την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια.

Για το σκοπό αυτό επενδύουμε σε άτομα και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και αξίας. Άνθρωποι που μπορούν να εμπνεύσουν με τα οράματα τους και να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη ποιότητα ζωής.

Σ’ αυτές τις εκλογές κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία για να δώσουμε συνέχεια στα ψηφοδέλτια μας με ανθρώπους δοκιμασμένους που συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για μια καλύτερη Κύπρο.

Ξεκινάμε ένα καινούργιο ταξίδι, αυτή τη φορά θα έχουμε ως σταθμό τις τοπικές κοινωνίες, τις πόλεις και τις κοινότητες μας. Θα περπατήσουμε τις γειτονιές και τις συνοικίες μας, θα μιλήσουμε με τους πολίτες, να καταθέσουμε τις ιδέες και τα οράματα μας για σύγχρονες, όμορφες και ανθρώπινες πόλεις.

Οι Ακελιστές και οι Ακελίστριες χρειάζεται να ηγηθούν πρωτοβουλιών, να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, να αποδείξουμε με έργα και πράξεις ότι οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν στην Αριστερά για πόλεις και κοινωνίες ανθρωποκεντρικές, που στο επίκεντρο τους θα είναι οι άνθρωποι, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες τους.

Ειδικότερα στη Λεμεσό, πόλη και ύπαιθρο μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να επιβεβαιώσουμε την ιστορία μας, το δικό μας κεκτημένο για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία των τοπικών κοινωνιών των Δήμων και Κοινοτήτων μας.

Να συμμετέχουμε ενεργά στα ψηφοδέλτια και στις διεργασίες για τις τοπικές εκλογές, ο καθένας μας και η κάθε μια μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά. Να πάρουμε πάνω μας το καθήκον και το χρέος προς τους συμπολίτες μας. Όλοι έχουμε θέση και ρόλο. Να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, για τις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες, την ποιότητα ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εδώ,topiki aftodioikisi, edo