Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι ένα ξεκάθαρο «Όχι». Ο Πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε. Και τώρα, οι μεν εταίροι και δανειστές οφείλουν να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο δε Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να βρει, όπως υποσχέθηκε, λύση εντός 48 ωρών. Και, μάλιστα, μια καλύτερη συμφωνία από εκείνη που ήταν στο τραπέζι.

Όμως, δεν θα είναι απλή υπόθεση η διαπραγμάτευση.

Οι δανειστές και εταίροι δεν θα είναι καθόλου εύκολοι. Ο Πρωθυπουργός έχει μαζί του την απόφαση του ελληνικού λαού, και οι εταίροι και δανειστές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τον ELA για να κρατηθούν οι τράπεζες, η οικονομία και το κράτος στη ζωή. Άρα έχουν τους μηχανισμούς που μπορούν να αφήσουν τις τράπεζες είτε να αναπνεύσουν είτε να πάθουν έμφραγμα. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Διότι, θα ακολουθήσει ένα νέο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και θα χαθεί κάθε επαφή συνεννόησης. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Εκείνοι που κρατούν τα χρήματα και τα εργαλεία ρύθμισης των αγορών είναι οι δανειστές. Το «chicken game» του κ. Βαρουφάκη απέτυχε. Διότι δεν υπολόγισε κάτι σημαντικό: Οδηγούσε με μίνι αμάξι σε μετωπική σύγκρουση με το τρέιλερ των Γερμανών. Όμως, από την πλευρά τους, και οι Γερμανοί και η σκληρή τους στάση και η εξωτερική παρέμβαση λειτούργησε αρνητικά στο δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι το εξής: Θα γίνουν πιο διαλλακτικοί; Σημαντικό είναι να καταφέρουν οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου. Κλειδί, βεβαίως, δεν είναι μόνο η παραχώρηση του ELA, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους και ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί. Ανεξαρτήτως τούτου, εάν ώς τις 20 Ιουλίου δεν πληρωθούν οι οφειλές προς την ΕΚΤ, η Ελλάδα πτωχεύει και τυπικά. Άρα, ο Πρωθυπουργός έχει πέραν των 48 ωρών να κλείσει συμφωνία.

Δεν επιτρέπονται τα ίδια λάθη του τελευταίου πενταμήνου. Διότι, χωρίς συμφωνία, πώς θα ζήσει η Ελλάδα; Και, προσοχή: δεν θα πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι μιας ομάδας Γερμανών και άλλων που επιθυμούν, ανεξαρτήτως κόστους, να προχωρήσουν στη ζώνη του «ισχυρού ευρώ». Για να αγοράσουν μετά σε τιμές ευκαιρίας τον φτωχό Νότο. Την Ελλάδα. Και εμείς δεν το θέλουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα στο ευρώ και στην ΕΕ. Διότι, αποδυναμωμένη Ελλάδα σημαίνει αποδυναμωμένη Κύπρο. Και ας μην εθελοτυφλούμε.

Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές. Και είναι συναφείς στις σχέσεις μας με την Τουρκία, και με τα θέματα ασφάλειας και τους συντελεστές ισχύος. Με τα θέματα του Αιγαίου, της Θράκης και της Κύπρου, όπου προχωρεί η διαδικασία διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διχοτόμησής μας σε δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη. Έχετε σκεφτεί μια Ελλάδα εκτός ευρώ ή ακόμη εκτός ΕΕ, ποια θα είναι η θέση της στην περιοχή; Και ποια θα είναι η δική μας μοίρα; Η συγκυρία είναι πολύ επικίνδυνη λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, η οποία όμως διατηρεί την ισχύ της και δη τη στρατιωτική. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πέραν των συναισθηματικών αδελφικών δεσμών για τους οποίους θέλουμε τη σωτηρία της Ελλάδας, τη θέλουμε και για λόγους συμφερόντων και ζητημάτων ασφάλειας και ισχύος. Ψυχρής λογικής, η οποία ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει και μεταξύ των εταίρων και δανειστών, και ανάμεσα στην ελλαδική πολιτική σκηνή. Η όποια συμφωνία θα είναι σκληρή. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Για όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα