Τορναρίτης: Το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα

Το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του θα συμβάλει σε μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ε.Ε.

Oολοκληρώνονται σήμερα στο Βουκουρέστι οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Tη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί στη Συνάντηση

ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης.

Κατά τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Τορναρίτης επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας της Ένωσης, σημειώνοντας ότι η διασφάλισή της αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι το άνοιγμα των νόμιμων οδών προς την Ένωση, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτιών της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών είναι ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξίσου σημαντικά, είπε ο κ. Τορναρίτης, είναι το κλείσιμο της οδού της Μεσογείου, καθώς και η ομοιόμορφη εφαρμογή από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών μελών της Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, της Συμφωνίας με την Ε.Ε. για τις μεταναστευτικές ροές.

Σημειώνοντας την αύξηση των προσφυγικών ροών, μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών, κυρίως από την Τουρκία και μέσω των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου προς τις ελεύθερες περιοχές, όπου η Κυπριακή Κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι, ως αποτέλεσμα, η Κύπρος κατέχει σήμερα την πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη Ευρωμεσογειακή περιοχή και πηγάζει από μια παράνομη συμπεριφορά λόγω του γεγονότος ότι μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, όπου δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Τορναρίτης, παρά τα ενισχυμένα μέτρα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η Τουρκία υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κύπρου.

Για την Κύπρο, ανάφερε ο κ. Τορναρίτης, η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, ειδικότερα ενόσω δεν επιτυγχάνεται δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δη τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ζητώντας την ενεργότερη συμβολή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για τον τερματισμό του μακρόχρονου απαράδεκτου status quo και της de facto διαίρεσης της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του θα συμβάλει σε μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε, θα σηματοδοτήσει την αποτελεσματική αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κύπρου και επομένως και της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο κ. Τορναρίτης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του εξαίροντας τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμμετέχοντας επίσης σε τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία, με σκοπό την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινών στόχων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα