Τόσο ευφάνταστες ιδέες δεν τις αντέχουμε !

Η κάθε δημοτική αρχη οφείλει να κατανοεί τα προβλήματα, να σχεδιάζει, να λαμβάνει αποφάσεις και να τις υλοποιεί σε εύλογο χρόνο με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών , την βελτίωση της καθημερινότητας και ποιοτητας της ζωής τους πάντα σε συνθήκες ασφαλείας και ευαισθησίας στο περιβάλλον.

Φαίνεται ότι τα πιο πάνω δεν ισχυουν στην περίπτωση της Λεωφ. Νίκου Παττιχη και η συζήτηση εχει περιοριστεί  στην κατασκευή η όχι της νησίδας .
Ο δρόμος ειναι χαρακτηρισμένος στο τοπικό σχέδιο Λεμεσου ως πρωταρχικής σημασίας και  αποτελεί την βασική είσοδο στην πόλη και στο κέντρο

τόσο από την Πάφο όσο και από τα ορεινά του Τροοδους. Εξυπηρετεί τον Δήμο Κατω Πολεμιδιων και τις συνοικίες βόρεια του υπεραστικού Λευκωσιας-Πάφου.
Έχει σχεδιαστεί στα μέσα της δεκαετίας 80 και έχει υλοποιηθεί επι δημαρχίας Αντώνη Χατζηπαύλου . Το έργο ήταν πολεοδομικο και αφορούσε δρόμο με 4 λωρίδες κυκλοφορίας, χωρίς νησίδα και χωρίς παρόδιους χώρους στάθμευσης.

Οι ανάγκες σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί.  Η κυκλοφορία έχει αυξηθεί, τα καταστήματα έχουν γίνει περισσότερα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολυσύχναστα , οι γειτονιές εκατερωθεν της λεωφόρου έχουν πυκνοδομηθει από πολυκατοικίες και τα άδεια οικοπεδα έχουν ελαχιστοποιηθει.


Το ερώτημα που έπρεπε σήμερα να μας απασχολεί  είναι να δωθεί μια συνολική και ολιστική λύση για τα προβληματα οπως τα κυκλοφοριακά , ασφαλείας, εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας και των κατοίκων της περιοχής αλλά επιπρόσθετα να επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους για μια νέα Λεμεσό.  Το πρόβλημα να δημιουργήσει ευκαιρίες για αναβάθμιση της περιοχής

όπως περισσότερο πρασινο, καλύτερη πρόσβαση και ασφαλής διακίνηση των πεζών, καλύτερος οδικός φωτισμός και ποιότητα των κρασπέδων..
Οι λυσεις που μπορουν να προταθούν επιβάλλεται να αξιοποιούν τις δυνατοτητες της περιοχης  οπως το γραμμικό πάρκο Γαρυλλη στα δυτικά.  Πιο νότια υπαρχει ο  ανοικτός χωρος του ΕΦΚΑΦ  που μπορεί να μετατραπεί σε πάρκο αφού εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη προστασίας Δα2 , να συνδεθεί με τις γειτονιές και τα δίκτυα πρασίνου, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων του γραμμικού πάρκου .

Όλα αυτά βεβαίως υλοποιούνται με σχέδια , επιμονή, σθένος και όραμα για μια καλύτερη Λεμεσό .

Επιπρόσθετες λυσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν για δημιουργία παρόδιων χωρων στάθμευσης είναι η παραχωρηση επιπρόσθετης ρυμοτομίας απο τις ιδιοκτησίες όπως έγινε στον ποταμό Γερμασογειας στην λεωφ. Β. Γεωργιου

Να διερευνηθεί επισης η δυνατότητα για απαλλοτρίωση ορισμένων κενων οικοπέδων στους πίσω παράλληλους δρόμους.
Γενικά ειναι αντιφατικό πολεοδομικά οι εμπορικές χρήσεις και ζώνες να είναι ταυτόχρονα οι κύριες πύλες εισόδου των αστικών κέντρων .

Στις λυσεις που μπορούν να προταθούν δεν μπορεί να αγνοηθεί τα σχέδιο για βιώσιμη αστική κινητικότητα που προβλέπει μεγάλους δημόσιους χωρους στάθμευσης παρά τους κυκλικούς κόμβους . Θα εξυπηρετούσε πολύ τους καταστηματάρχες στο βόρειο μέρος αλλά και τους υπόλοιπους εάν δρομολογηθούν εύκολες διαδρομές λεωφορείων επι των κεντρικών οδικών αξόνων.

Εστω και τώρα ας υλοποιηθεί ένα ολιστικό master plan που να συμπεριλαμβάνει τα πιο πάνω . Όχι μόνο την βελτίωση της Νικου Παττιχη αλλά και την δημιουργία του πάρκου του ΕΦΚΑΦ, δίκτυα πεζοδρόμων ποδηλατοδρόμων που να ενοποιούν τις γειτονιές, κεντρικό χωρος στάθμευσης σύμφωνα με το ΣΒΑΚ κα

Επίλογος

Η κατασκευή της νησίδας είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από διαβουλεύσεις με τα αρμόδια Δημοσια Τμήματα όπως Δημόσια Έργα, Αστυνομια, Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών κα


Τα έργο είχε δρομολογηθεί για να  υλοποιηθεί αυτήν την βδομάδα .

Στα ΜΜΕ παρουσιάστηκε διαφορετική τοποθετηση.

Τελικά τι ισχύει ;

Δυστυχώς μετά από παλινωδίες χρειάστηκε η κάθοδος του Υπουργού για να δώσει λύση .

Τελικά η λύση από ότι έχει δημοσιευτεί  θα είναι συνδυασμός πασσάλων και νησίδας .

Τόσο ευφάνταστες ιδέες δεν τις αντέχουμε !

*Του Γιάννη Αρμεύτη

Αρχιτέκτονας

Keywords
Τυχαία Θέματα