Τουρκία: 48 νέοι θάνατοι και 1.708 κρούσματα - Καταγγελίες για αδιαφάνεια

Μείωση θανάτων και σήμερα στην Τουρκία, ενώ τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 1.500, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Σίγμα Μαρία Ζαχαράκη.

Μέσα σε ένα 24ωρο η Τουρκία κατέγραψε 48 νέους θανάτους και 1.708 κρούσματα.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 4.55 και των κρουσμάτων στις 146.457.

Αδιαφάνεια στον αριθμό των νεκρών καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας

Τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς λόγω κορονοϊού αμφισβητεί για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι εφόσον καταγράφονται

μόνο οι θάνατοι των ασθενών που έχουν διαγνωστεί θετικοί στο τεστ και όχι άλλοι θάνατοι με τα ίδια συμπτώματα του ιού, η καταμέτρηση δεν είναι ακριβής και διαφανής.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, Σινάν Αντιγιαμάν, καταγγέλλει επίσης ότι οι αποφάσεις για τα μέτρα δεν είναι γνωστό αν λαμβάνονται από μια επιστημονική επιτροπή ή από τους γραφειοκράτες του υπουργείου Υγείας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς επηρεάζουν 81 εκατομμύρια πολίτες, γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Μέτρα με βάση το κεφάλαιο κι όχι την υγεία

Το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, Καγιχάν Παλά, εκτιμά ότι η στρατηγική που ακολουθείται στην Τουρκία είναι όχι η καταστολή της επιδημίας, αλλά η μείωση του αντικτύπου της.

Ο Καγιχάν Παλά διαφωνεί με το πρώιμο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, λέγοντας ότι τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά αλλά τα πάρκα κλειστά. «Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι της υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει τέλος ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα τεστ για τον κορονοϊό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Σ/Κ μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στην Τουρκία

«Μίνι καύσωνας» και στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, όπου έχει επιβληθεί και πάλι καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα αποβούν προς όφελος της δημόσιας υγείας, καθώς μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με το τουρκικό Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Τεβφίκ Οζλού σημειώνει ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση της υγρασίας και η έκθεση στον ήλιο θα ‘δυσκολέψουν’ την μόλυνση. Ενώ η αύξηση της βιταμίνης D στο σώμα μας θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Βέβαια, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα εγκεφαλικά επεισόδια, γι’ αυτό και καλεί τους πολίτες τις ώρες μεταξύ 11.00 - 16.00, που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο ισχυρές, να μην παραμένουν κάτω από τον ήλιο ή σε κλειστούς χώρους που δεν υπάρχει αρκετός αέρας. Προτείνει επίσης κατανάλωση άφθονου νερού, αϊράν (ξυνόγαλα) και σόδας.

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρκία: Ανησυχία και φόβος στις μειονότητες μετά τη μιντιακή στοχοποίηση

Keywords
Τυχαία Θέματα