Τουρκία: «Νιώθω σαν Εβραία στη Ναζιστική Γερμανία»

Έντονη κριτική στις αντιδημοκρατικές πρακτικές και τις πιέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, άσκησε η γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας Περιχάν Μαγδέν, η οποία παραλλήλισε την τρέχουσα περίοδο στην Τουρκία, με τη ναζιστική Γερμανία. «Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν μερικοί Εβραίοι στη Ναζιστική Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατάφερναν να επιβιώσουν μέχρι το τέλος του πολέμου. Πρέπει να είχαν ζήσει κρυμμένοι. Σήμερα αισθάνομαι όπως [αισθάνονταν οι Εβραίοι όταν] ζούσαν στην ίδια ναζιστική Γερμανία», δήλωσε η Μαγδέν σε συνέντευξή της στο ηλεκτρονικό

portal Ahval.

«Στη ζωή μου, δεν θυμάμαι άλλη περίοδο να αισθάνθηκα τόσο πολύ αδύναμη και απεγνωσμένη. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής μου μού κρατούσαν στριμωγμένο το χέρι μου πίσω από την πλάτη μου. Η ωμοπλάτη μου έσπασε σε λίγα σημεία και κάθε φορά που θεραπευόμουν ξέφευγα. Τώρα πια είμαι ένα άτομο με άγχος», δήλωσε απεγνωσμένη.

Η φίμωση του Τύπου

Αναφερόμενη στην κατάσταση του Τύπου στην Τουρκία, είπε πως οι δημοσιογράφοι στα κύρια ΜΜΕ της χώρας γράφουν ως διπλωμάτες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Γράφουν τα άρθρα σαν να είναι μαθητευόμενοι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ακόμη και τα βασικά μέσα ενημέρωσης είναι τόσο εκφοβισμένα, μπορούν μονάχα να γράψουν λίγα χρήσιμα άρθρα. Δεν ασκούν την παραμικρή κριτική.. Είναι ακόμα τόσο φοβισμένοι να το κάνουν αυτό. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Η «φιλοδυτική» Εργκένεκον

Η Μαγδέν αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Εργκένεκον (μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία, μέρος του βαθέως κράτους) με το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη οργάνωση έχει μια μικρή ομάδα μέσα στο κόμμα.

«Η Εργκένεκον δεν είναι μια μονολιθική δύναμη. Μέσα σε αυτή μπορεί να υπάρχουν στοιχεία του ΝΑΤΟ. Ίσως περισσότεροι φιλοδυτικοί, που ικανοποιούνται με ένα δυτικό τύπο δημοκρατίας. Το βάρος των διαφορετικών στοιχείων στην Εργκένεγκον αυξήθηκε επίσης. Αλλά, ως αποτέλεσμα, το όνειρο της οργάνωσης εφαρμόζεται σήμερα. Όλα τα όνειρα της Εργκένεγκον πραγματοποιούνται. Κάποιος πρέπει να είναι τυφλός να μην το βλέπει αυτό», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαγδέν τάχθηκε με την αρθρογραφία της υπέρ της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς, της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος και των μη στρατιωτικών παρεμβάσεων. Υποστήριξε, επίσης, το δικαίωμα σε αντίρρηση συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα