Τουρκία: Ο νέος Σουλτάνος και οι εξουσίες του

Η κλεψύδρα για το επίμαχο τουρκικό δημοψήφισμα έχει γυρίσει και ο χρόνος τρέχει γοργά για το άνοιγμα της κάλπης, η οποία θα δώσει την απάντηση για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει ένας σύγχρονος Σουλτάνος, ενισχύοντας τις εξουσίες του και μετατρέποντας την Τουρκία σε μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα σηματοδοτήσει μια

απο τις μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η χώρα, εδω και περίπου έναν αιώνα.

Οι Τούρκοι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα νέο σχέδιο συντάγματος, το οποίο θα αλλάξει το πολίτευμα της χώρας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, εαν στο Δημοψήφισμα υπερισχύσει το ''ΝΑΙ''.

- Ο Πρόεδρος, δεν θα είναι μόνο αρχηγός του κράτους, αλλά και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

- Η θέση του Πρωθυπουργού θα καταργηθεί και θα θεσπιστεί η θέση του Αντιπροέδρου.

- Ο Πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διορίζει Υπουργούς και Ανώτατους Αξιωματούχους.

- Θα μπορεί να υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες.

- Οι Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, την ίδια ημέρα.

- Το Κοινοβούλιο θα μπορεί να διατάξει έρευνα ή να αποδώσει κατηγορίες εναντίον του Προέδρου, εφόσον η πλειοψηφία πει το «ναι».

Το Δημοψήφισμα έχει διχάσει την Τουρκία...

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν βλέπουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση ως εγγύηση σταθερότητας σε μια περίοδο αναταραχής, κατά την οποία η χώρα απειλείται απο τους πολέμους σε Συρία και Ιρακ, αλλά και απο τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών και των Κούρδων.

Στον αντίποδα, οι επικριτές του Τούρκου Πρόεδρου κάνουν λόγο για πραξικόπημα και υπερσυγκέντρωση εξουσίων, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα περί σταθερότητας και αποφυγής των ασταθών κυβερνητικών συνασπισμών.

''Η βασική ανησυχία είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει την δύναμη του Ερντογάν. Αυτός θα είναι αρχηγός του κράτους, επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ θα έχει πλήρη εξουσία επί του δικαστικού σώματος. Το κοινοβούλιο δεν θα έχει ρόλο και εξουσίες'', δηλώνει η Πρόεδρος Σχολής Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του London School of Economics, Έσρα Όζυρεκ.

Το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα έδωσε - σύμφωνα με αναλυτές - στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρόσχημα που χρειαζόταν, για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

Απο τον περασμένο Ιούλιο σχεδόν 47 χιλιάδες άνθρωποι - μεταξύ των οποίων δικαστές, εισαγγελείς, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι - έχουν συλληφθεί.

''Οι άνθρωποι που έχουν δύναμη και φωνή, που μπορούν να πουν όχι στο δημοψήφισμα είναι στη φυλακή. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει τους πιο μορφωμένους κρατουμένους στον κόσμο'', συμπληρώνει ο Όζυρεκ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, παράλληλα, ότι με ένα ενδεχόμενο ''ΝΑΙ'' στο Δημοψήφισμα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα εξαλείψει κάθε πιθανό έλεγχο της προεδρικής εξουσίας και η κουρδική κοινοβουλευτική παρουσία θα υποβαθμιστεί σημαντικά.

Εφ’ όσον εγκριθούν από τους πολίτες, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2019. Αυτό σημαίνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.

Keywords
Τυχαία Θέματα