Τουρκία: Ρεκόρ δημοσιονομικού ελλείμματος – Διπλασιασμός κρατικών δαπανών

Η Τουρκία κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα τον Απρίλιο, την ώρα που οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Το τουρκικό έλλειμμα ανήλθε στα 43,2 δις. λίρες (6,3 δις. δολάρια) τον Απρίλιο, έναντι  43,7 δις. λιρών τον Μάρτιο, σύμφωνα

με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή. Το χάσμα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τα 18,3 δις. λίρες του Απριλίου 2019.

Οι δαπάνες, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων για το χρέος, αυξήθηκαν κατά 29% ετησίως, δηλ. στα 91,4 δις. λίρες, καθώς οι δαπάνες για την υγεία, τους συνταξιούχους και τα κοινωνικά προγράμματα στήριξης σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν (32,6 δις. λίρες το 2019).

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% και ανήλθαν στα 65,2 δις. λίρες, με τα λεγόμενα «λοιπά έσοδα» να αυξάνονται κατά 81% ήτοι 16,1 δις. λίρες. Η είσπραξη φόρων αυξήθηκε κατά 0,6% στα 49,1 δις. λίρες, καθώς τα υψηλότερα έσοδα από το φόρο πωλήσεων αντιστάθμισαν τη μείωση του φόρου εισοδήματος και εταιρειών.

Η Τουρκία αύξησε τις κρατικές της δαπάνες μετά τη νομισματική κρίση που έπληξε την οικονομία της το καλοκαίρι του 2018 και την οδήγησε σε μια οδυνηρή ύφεση.

Οι ίδιες δαπάνες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα στις 11 Μαρτίου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 240 δις. λιρών, αποτελούμενο σε μεγάλο βαθμό από καθυστερούμενες πληρωμές φόρου εισοδήματος.

Μαζί το έλλειμμα του Μαρτίου και του Απριλίου (σύνολο 86,9 δις. λίρες) αντιστοιχεί στο 70% του δημοσιονομικού κενού που κατέγραψε η Τουρκία το 2019.

Το έλλειμμα τους πρώτους 4 μήνες του έτους ήταν 72,8 δις. λίρες, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης για το 2020 είναι το χάσμα να μην ξεπεράσει τα 138,9 δις. λίρες, ήτοι το 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Ο υπολογισμός του ελλείμματος του ΑΕΠ βασίζεται στην εκτίμηση για οικονομική ανάπτυξη 5% για το 2020, στόχος που μάλλον δεν είναι πλέον εφικτός λόγω της πανδημίας.

Ήδη οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν ύφεση, δηλαδή αρνητική αύξηση του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα