Τουρκία-Διεθνής Αμνηστία: Zητά απελευθέρωση εκπροσώπου

Η Διεθνής Αμνηστία δεσμεύτηκε σήμερα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την απελευθέρωση του εκπροσώπου της στην Τουρκία, ο οποίος σήμερα κλείνει έναν χρόνο στη φυλακή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που συνδέονται με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Ο Τανέρ Κιλίτς, πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης στην Τουρκία, συνελήφθη

πριν από ακριβώς έναν χρόνο στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, με την κατηγορία ότι ανήκει σε μια "τρομοκρατική οργάνωση". Κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 ετών.

"Σήμερα πενθούμε για τη χρονιά από τη ζωή του Τανέρ Κιλίτς, που του αφαιρέθηκε άδικα από την κυβέρνηση της Τουρκίας", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι σε δήλωσή του που περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

"Αλλά έχει έρθει επίσης και η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του και αυτή πολλών άλλων αγωνιστών της κοινωνίας των πολιτών, η δουλειά των οποίων τούς έχει στοιχίσει την ελευθερία τους", προσθέτει.

Η δίκη του Κιλίτς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ξαναρχίσει στις 21 Ιουνίου, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες.

Ο Κιλίτς κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία αυτή.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει εντολή στα τέλη του Ιανουαρίου να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Κιλίτς. Ωστόσο, λίγο αργότερα είχε ανακαλέσει την απόφασή του αυτή, απογοητεύοντας τους υποστηρικτές του.

Ο Κιλίτς δικάζεται μαζί με 10 άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εζέρ.

Η δίκη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες όσον αφορά στη διάβρωση των ελευθεριών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, έπειτα από την οποία περίπου 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική και δραστήρια μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

"Ο Τανέρ φυλακίστηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, να αθωωθεί από τις αστήρικτες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και να του επιτραπεί να ξαναρχίσει την ουσιώδη δουλειά του", καταλήγει ο Σέτι στην ανακοίνωση της διεθνούς αυτής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα