Τουρκιγέ: Ύποπτος ο πύραυλος στην Κύπρο

Για γνώριμα παιχνίδια στη Μεσόγειο κάνει λόγο σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Τουρκιγέ’ στο πρωτοσέλιδό της, βλέποντας συνωμοσιολογικά σενάρια κατά της Τουρκίας πίσω από τον πύραυλο S-200 που έπεσε χθες στα Κατεχόμενα, αλλά και την ένταση που προέκυψε με τη Λιβύη

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα και την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη, «οι δυνάμεις που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά την Τουρκία από το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια της ανατ.

Μεσογείου ενεργοποιήθηκαν και πάλι. Στη ‘Βόρεια Κύπρο’ πέφτουν πύραυλοι, στη Λιβύη συνελήφθησαν 6 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι μετά τη σκληρή δήλωση της Άγκυρας αφέθηκαν ελεύθεροι».

Το δημοσίευμα της ‘Τουρκιγέ’ βλέπει σκοπιμότητα και ύποπτα σενάρια πίσω από τον πύραυλο που έπεσε στα Κατεχόμενα. «Ο πύραυλος που πυροδοτήθηκε από τη Λαττάκεια της Συρίας έπεσε 220 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή στη Βόρεια Κύπρο. Αλλά, όταν ένας πύραυλος του συστήματος S-200 χάνει τον στόχο του, μετά από 35 χιλιόμετρα το σύστημα ασφαλείας παρεμβαίνει και ο πύραυλος εκρήγνυται πριν φτάσει στο λάθος σημείο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και ο πύραυλος έφτασε μέχρι την ΤΔΒΚ -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος- και εξερράγη στο έδαφός της», εξηγεί η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, «αν ο πύραυλος του S-200 ‘κυνηγούσε’ ισραηλινό αεροπλάνο και προήλθε από τη Συρία, θα ήταν λίγο αφελές να πούμε ότι αυτό συνέβη χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της Ρωσίας».

Αλλά και δεύτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, που μιλάει στην ‘Τουρκιέ’, υποστηρίζει ότι μπορεί να πρόκειται για λάθος πράγματι της συριακής πολεμικής αεροπορίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και μήνυμα προς την Τουρκία για τη ναυτική βάση που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα Κατεχόμενα λόγω της ανατ. Μεσογείου. Γιατί, σύμφωνα με τον Μιτάτ Ισίκ, «το μέρος που έπεσε ο πύραυλος, μεταξύ Κερύνειας και Αμμοχώστου, είναι ο χώρος που σχεδιάζουμε να γίνει η τουρκική ναυτική βάση». 

Όσον αφορά την πολεμική με τη Λιβύη, η ‘Τουρκιγέ’ υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, κι όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε μία νέα ένταση, ανοίγοντας καινούριο μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο.

Δρ. Κεμάλ Ινάτ – Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Μιλά στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι Α Χαμπέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα