Τουρκικά εμπόδια στους εταίρους
Η ΕΕ μέσω των Συμπερασμάτων θέλει ρόλο στη Γενεύη, αλλά...
Ο Πρόεδρος εισέπραξε τη στήριξη του Συμβουλίου, ενώ οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων και του στρατού κατοχής παραμένουν αγεφύρωτες
Η ΕΕ θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη Γενεύη, αλλά η τουρκική πλευρά τής θέτει εμπόδια, αφού επιμένει ότι δεν μπορεί να έχει άλλο καθεστώς εκτός από εκείνο του παρατηρητού. Ενώ οι διαφορές στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων παραμένουν αγεφύρωτες, η πρόταση της Κυβέρνησης για συμμετοχή της ΕΕ στη Διεθνή
Στο κείμενο των Συμπερασμάτων τονίζονται τα εξής: «Μετά την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο για τις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου. Η ΕΕ λαμβάνει υπ' όψιν ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μετά τη διευθέτηση και είναι έτοιμη (η ΕΕ) να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου».
Και η Μέρκελ στον... χορό
Η συμμετοχή της ΕΕ θα γίνει είτε μέσω της Υπάτης Εκπροσώπου της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκας Μογκερίνι είτε μέσω του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είτε μέσω του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ. Ακόμη και η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε πρόθεση να είναι στη Γενεύη. Αν δεν είναι η ίδια, ενδέχεται να εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Βεβαίως, η τουρκική πλευρά, για τους δικούς της λόγους, δεν επιθυμεί την επίσημη συμμετοχή της ΕΕ, αλλά αυτήν του παρατηρητή, παρότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται μαζί της, όπως είναι: 1. Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον Βορρά. 2. Η εφαρμογή του ευρώ και στον Βορρά και στον Νότο από την πρώτη μέρα της λύσης, αλλιώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά κοινή οικονομία. 3. Η συμβατότητα ενός νέου συστήματος ασφάλειας με τις Συνθήκες της ΕΕ, τις αρχές και αξίες της.
Κεκτημένο και ευρώ
Ως γνωστόν, με βάση το Πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε μεν η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ ολόκληρη, αλλά με αναστολή του κεκτημένου στα κατεχόμενα, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Η απόφαση, όπως καθορίζεται, θα ληφθεί με ομοφωνία. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου ώς τα μέσα του 2017, οπότε και εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν τα χωριστά δημοψηφίσματα και θα εφαρμοστεί η λύση.
Η καθυστέρηση, όπως τονίζεται, οφείλεται σε υπαιτιότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το ίδιο ισχύει για το ευρώ. Οι κατοχικές Αρχές δεν επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε έλεγχο των τραπεζών στα κατεχόμενα, διότι, όπως όλοι εκτιμούν, πρόκειται για πλυντήρια μαύρου χρήματος.
Οι δύο άξονες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των συνομιλιών. Εκεί που κυρίως επικεντρώθηκε ήταν το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού κατοχής.
Η ενημέρωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της προψεσινής σύσκεψης του Κύπριου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη και Ν. Κοτζιά, όπου διατυπώθηκε κοινή γραμμή με τους εξής βασικούς άξονες:
1. Δεν μπορεί να ισχύουν μετά τη λύση οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα μονομερή εγγυητικά δικαιώματα.
2. Θα πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα επί κλειστού χρονοδιαγράμματος μεταξύ 15 και 18 μηνών.
Επίσης, συζητήθηκαν και νομικά ζητήματα για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 12 Ιανουαρίου ως τέτοιας, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε κανένα άλλο θέμα παρά μόνο σε αυτό των εγγυήσεων. Παρών θα είναι, εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μόρφου και ανταλλάγματα
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν γίνει δύο συσκέψεις και χθες και προχθές. Υπήρξε, μάλιστα, και επικοινωνία με την τουρκική πλευρά, η οποία παραμένει πιστή στην πάγια θέση της. Είναι έτοιμη, όμως, να συζητήσει, όπως φραστικά επισημαίνει, ένα νέο σύστημα ασφαλείας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων.
Ως προς το θέμα της Μόρφου, η τουρκική θέση είναι ότι επί του παρόντος δεν παραχωρείται, αλλά και αν γίνει μια τέτοια κίνηση, θα ζητηθούν ανταλλάγματα και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και σε εκείνο των εγγυήσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε στάση λεωφορείου «καρφώθηκε» αυτοκίνητο στην Κηφισίας
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΛ.ΑΣ για τον Αφγανό δολοφόνο της νεαρής Γερμανιδας
- Αυτό ήταν το τέλος του Λεντέσμα
- Ο δήμιος του Στάλιν που δολοφόνησε 7.000 ανθρώπους σε 28 ημέρες, έναν-έναν τη φορά
- DW: «Αυτήν τη φορά ο Τσίπρας συναντά μιαν άλλη Μέρκελ»
- Αυστριακός υπουργός: Ήταν λάθος η εγκατάσταση hotspots στην Ελλάδα
- Mayday! Σε κόκκινο συναγερμό το Πεκίνο
- 10+2 χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες παιδιών που θα σας κάνουν να γελάσετε
- Άγνωστα είναι τελικώς τα αίτια της συντριβής
- Μεγάλος παίκτης και μεγάλος… μπελάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ο Άη Βασίλης φέρνει τζάκ ποτ στο Τζόκερ!
- "Ράδιο αρβύλα η εμπλοκή στα Ίμια"
- Τσίπρας: Αυτή είναι (ίσως) η τελευταία ευκαιρία για λύση
- Ανάστατη η Κακοπετριά
- Τουρκικά εμπόδια στους εταίρους
- Τσίπρας: Αυτή είναι (ίσως) η τελευταία ελπίδα για λύση
- Ενώπιον Κακουργιοδικείου 36χρονος για παρενόχληση 6χρονης
- Πρώτος έχοντας το απόλυτο
- «Αυτή η κυβέρνηση δολοφονεί την ίδια τη δημοσιογραφία»
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Τουρκικά εμπόδια στους εταίρους
- «Αυτή η κυβέρνηση δολοφονεί την ίδια τη δημοσιογραφία»
- Ανάστατη η Κακοπετριά
- Πήρε το ντέρμπι η Ανόρθωση
- "Στο Χαλέπι γίνεται μια σφαγή"
- Μεγάλη νίκη για την BetOnAlfa ΑΕΛ
- Πρώτος έχοντας το απόλυτο
- Τραμπ, ο λιγότερο δημοφιλής εκλελεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ
- Τα… Διαπραγματευτικά Προσόντα Αναστασιάδη
- Ενώπιον Κακουργιοδικείου 36χρονος για παρενόχληση 6χρονης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο παρασκήνιο ενός τσίρκου
- Επίθεση Ρώσων χάκερς στο στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ
- Ανανέωσε με την Μπαρτσελόνα ο Σουάρες
- Εορταστικό ωράριο στην αγορά
- Ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη απόψε κόντρα στον Ομπράντοβιτς
- Ντεζαβού
- Με ποια επιχειρήματα θα προσέλθει στην Καγκελαρία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
- Βαρυχειμωνιά: Χιόνια και στα ορεινά της Αττικής
- Ολάντ: Nα μην ζητούμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες πέραν των συμφωνηθέντων
- Ο δήμιος του Στάλιν που δολοφόνησε 7.000 ανθρώπους σε 28 ημέρες, έναν-έναν τη φορά